Antena 3 CNN Actualitate Călător pe Drumul Crucii. Imagini în exclusivitate din Sfântul Mormânt, unde preotul Ioan Meia a aprins o lumânare pentru români

Călător pe Drumul Crucii. Imagini în exclusivitate din Sfântul Mormânt, unde preotul Ioan Meia a aprins o lumânare pentru români

Mădălina Mihalache
4 minute de citit Publicat la 18:34 19 Apr 2025 Modificat la 11:35 22 Apr 2025
lumina sfanta
Lumina Sfântă arde, dar nu mistuie. Foto: captură Antena 3 CNN

În Sfântul Mormânt din Ierusalim, unde se aprinde an de an Lumina Sfântă, a fost aprinsă o lumânare și pentru poporul român în ajunul Paștelui. Sunt zile pline de emoție pentru creștini din toată lumea, care se pregătesc pentru cea mai importantă sărbătoare, cea a Învierii Domnului. Sunt zile de recunoștință pentru jertfa lui Iisus Hristos pentru ca oamenii să fie iertați de păcatul strămoșesc și să intre din nou în Rai. Reporterul Antena 3 CNN Mădălina Mihalache și părintele Ioan Meiu, reprezentantul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române la Ierusalim, au refăcut drumul parcurs de Iisus Hristos în Săptămâna Patimilor. 

În Duminica Floriilor, pe care creștinii au sărbătorit-o săptămâna trecută, Iisus Hristos a intrat în cetatea Ierusalimului ca un Mesia, călare pe un măgăruș, în osanalele poporului. Câteva zile mai târziu, același popor îl răstignea pe Fiul Domnului. 

„S-a petrecut aici pe acest munte, al Eleonului sau al Măslinilor. Undeva pe partea de est a muntelui se află locul smochinelor, acolo unde Hristos s-a urcat pe un măgăruș și a coborât tot acest munte și a intrat în cetatea Ierusalimului pe această poartă, Poarta de Aur, în uralele copiilor mai mult. (...)E primit ca un Mesia duminică și joi și vineri e bătut și răstignit ca un tâlhar, poate chiar de aceiași oameni. Poporul care îl primește pe Iisus în osanale și apoi îl răstignește suntem și noi”, a explicat preotul Ioan Meia. 

Pe Muntele Eleonului, Iisus Hristos, apostolii săi și femeile mironosițe se retrăgeau seara în rugăciune. 

„Nu era locuită această zonă acum 2000 de ani. Era o pădure de măslini și de chiparoși. Sunt multe momente petrecute de Mântuitor pe acest Munte. Pe acest Munte i-a învățat pe Apostoli rugăciunea Domnească, Tatăl Nostru, tot pe acest Munte a proroocit pierirea Ierusalimului, la anul 70, tot aici a profețit că atunci când va veni Hristos a doua oară întru slavă și nu smerit cum a venit prima dată îi va despărți pe oameni ca pe oi și capre, adică Judecata Finală, spusă această pildă pe acest munte. Tot aici a plâns pentru pieirea Ierusalimului și e ridicată în acel loc o capelă în formă de lacrimă”, a povestit preotul Ioan Meia. 

În Grădina Ghetsimani, joi, după Cina cea de Taină, Iisus Hristos a fost arestat, după trădarea lui Iuda. Despre măslinii de aici se spune că provin din mlădițele măslinilor care au fost atinși de Mântuitor. 

„După ce au coborât de la Cina cea de Taină, Iisus cu ucenicii, Mântuitorul s-a retras și s-a rugat Tatălui ca să treacă de la el acest pahar al suferinței, arătând firea umană a lui Iisus. Ucenicii au fost cuprinși de somn, scrie Evanghelia, chiar dormeau sprijiniți pe acești măslini. Dintr-o dată Iuda apare cu foarte mulți slujitori ai lui Caiafa și au venit și l-au ridicat pe Mântuitor din această grădină, trădat fiind de Iuda prin acel sărut. Sărutul a fost semnul prin care l-a arătat soldaților pe Iisus și că acela trebuie prins și judecat. Iuda a făcut acest lucru din lăcomie pentru 30 de arginți și la ce i-a folosit că i-a părut rău și a comis cel mai mare păcat, s-a sinucis. Dacă își cerea iertare pentru trădare, Iisus îl ierta ”, a spus preotul.

Biserica Sfântului Mormânt se află în interiorul zidurilor vechii cetăți a Ierusalimului și este cel mai însemnat loc de pelerinaj al creștinilor. În Mormânt se află două încăperi: Capela Îngerului, unde se află o bucată de piatră care pecetluia mormântul, în această începere fiind vestită Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gabriel, Învierea Domnului. Abia în a doua încăpere e mormântul propriu-zis, de unde se așteaptă în fiecare an sosirea Sfintei Lumini. 

„Sfânta Lumină la Ierusalim se aprinde și se pogoară din Cer, cum spun Cântările, în momentul în care Iisus s-a pogorât la Iad, adică în momentul Vecerniei Învierii, adică sâmbăta pe la prânz. Vecernia aici se săvârșește de la ora 13.00 la ora 14.00. E o ceremonie specială, se înconjoară Mormântul de trei ori. Patriarhul e așezat în fața Sfântului Mormânt, rămâne doar în cămașa albă, e controlat să nu aibă nicio sursă de foc. Pe Mormânt este așezată o candelă, rugăciunea pe care o citește de invocare a Sfintei Lumini, o rugăciune specială și foarte frumoasă, o lumânare mică din care aprinde din candela care se aprinde singură, cu această lumânare aprinde cele două mănunchiuri de lumânări pe care apoi le împarte lumii întregi”, a spus preotul Ioan Meia. 

Părintele a intrat apoi în Sfântul Mormânt și a aprins o lumânare pentru poporul român. 

„Aici e Sfânta Lumină de anul trecut și puteți vedea că nu arde atât de tare ca o flacără normală. E caldă, dar nu mistuie. Intrăm în Sfântul Mormânt, locul cel mai important pentru intrarea în creștinătate, e un loc plin de energie curată, de lumină, de bunătate, de dragoste. Vom aprinde și noi o lumânare pentru întreg neamul românesc, căruia îi spunem de pe acum: Hristos a Înviat.” 

Urmăriți reportajul Antena 3 CNN pe Drumul Crucii:

 

 

 

 

 

×
x close