Antena 3 CNN Actualitate Călin Popescu Tăriceanu, despre negocierile tensionate cu PSD și o eventuală coaliție de centru-dreapta

Călin Popescu Tăriceanu, despre negocierile tensionate cu PSD și o eventuală coaliție de centru-dreapta

Călin Popescu Tăriceanu, despre negocierile tensionate cu PSD și o eventuală coaliție de centru-dreapta
Sursa foto: Foto:Calin Popescu Tariceanu/Facebook
15 Dec 2016   •   12:32

Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, la Senat, că partidul pe care îl reprezintă își dorește cât mai multe mandate în Guvernul PSD, în contextul negocierilor dintre cele două partide.

Potrivit unor surse politice, Liviu Dragnea a pregătit pentru cei de la ALDE doar două ministere, în timp ce Călin Popescu Tăriceanu ar cere mai multe.

”Așteptăm, în primul rând, să se valideze mandatele, ca să putem ști pe ce conta. În mod normal, trebuie să discutăm în primul rând cu partenerii noștri de alianță politică, PSD. Nu am făcut contacte oficiale cu cei de la PNL, dar am primit diverse semnale și am văzut declarații de bunăvoință”, a spus Tăriceanu.

Tăriceanu a afirmat, totodată că, deşi are convorbiri telefonice cu liderul PSD, Liviu Dragnea, nu a fost discutat până în prezent un nume de viitor premier.

"Am vorbit la telefon Liviu Dragnea, dar nu am făcut o întâlnire pentru că aşteptăm cu toţii să vedem câte mandate avem şi validarea Parlamentului pentru a putea face paşii următori, aşa cum sunt înscrişi în Constituţie. Ne-am consultat în privinţa participării la discuţiile, nu consultările fiindcă acestea au fost discuţii, de la Cotroceni, pe care şi noi, şi ei le-am considerat că nu sunt necesare, nu sunt oportune, ies din cadrul constituţional. În perioada următoare, o să avem discuţii mai aprofundate pe chestiunile normale. (...) Nu, nu am ajuns să facem astfel de discuţii", a mai spus Tăriceanu.

Despre coaliția de centru-dreapta

Totodată, Tăriceanu a descris demersul PNL de a iniția discuții privind o eventuală coaliție de dreapta ca fiind ”o încercare de a ieși din încurcătură”, ca urmare a rezultatului obţinut în alegerile parlamentare. ”Astea sunt jocuri politice. (...) Suntem pe poziții foarte îndepărtate unii de alții, așa cum s-a văzut în ultimii doi ani. Nu mă simt confortabil atâta vreme cât văd că nu s-a schimbat nimic fundamental, ci totul este, repet, o încercare de a ieși din impas”, a mai spus Tăriceanu.

Potrivit lui Tăriceanu, ALDE nu a avut până la acest moment "contacte oficiale" cu liberalii. El a adăugat că PNL are nevoie "în primul rând de o clarificare politică, ideologică, pentru că acesta este şi motivul pentru care a pierdut alegerile".

Întrebat de un jurnalist dacă ALDE va susține un guvern monocolor, format doar din persoane propuse exclusiv de PSD, Tăriceanu a răspuns ”totuși, să ne uităm puțin la rezultatul alegerilor”.

Președintele interimar PNL Raluca Turcan a declarat, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, că liberalii vor iniția discuții cu partidele de dreapta pentru a vedea dacă ar fi posibilă o viitoare coaliție de dreapta în Parlament.

”Dacă vom ajunge în situaţia de a propune un premier, bineînţeles că domnul Dacian Cioloş va fi prima opţiune, însă în acelaşi timp noi suntem oameni realişti şi este clar că am ajunge în situaţia de a propune premier dacă s-ar forma o coaliţie de dreapta. Deci, trebuie să fie o persoană care să poată să strângă partidele de dreapta”, a spus Raluca Turcan.

 

 

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close