Antena 3 CNN Actualitate Camera ascunsă. Radarul pădurilor, care trebuie să oprească defrişările, PĂCĂLIT de hoţi

Camera ascunsă. Radarul pădurilor, care trebuie să oprească defrişările, PĂCĂLIT de hoţi

Camera ascunsă. Radarul pădurilor, care trebuie să oprească defrişările, PĂCĂLIT de hoţi
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    23 Apr 2015   •   12:15

Radarul pădurilor, un proiect cu care autorităţile s-au lăudat că vor opri defrişările, nu e chiar radar. El nu detectează toate furturile şi asta chiar sub ochii celor care ar trebui să păzească pădurea.

 
Cu o cameră ascunsă, reporterii Antenei 3 au descoperit cât de uşor poţi cumpăra, la negru, lemn tăiat ilegal şi să-l transporţi fără teama radarului. 
 
Avizul de însoţire a transportului de lemne are un cod unic emis de "radarul pădurii" - un sistem informatic realizat de Ministerul Mediului pentru a stopa tăierile ilegale. Comercianţii de cherestea din Capitală au descoperit deja cum să-l păcălească. 
 
E nevoie de complicitatea poliţiştilor sau a oricărei autorităţi care ar îndrăzni să verifice pe drum camionul încărcat cu cherestea, susţin reprezentanţii unui ONG care luni de zile au adunat dovezi despre cum se fentează sistemul. Iar comercianţii de lemn au dezvoltat din asta o practică ilegală utilizată în multe depozite din ţară.
 
Potrivit unui raport al Curţii de Conturi din 2013, între 1990 şi 2011 au fost defrişate ilegal 366.000 de hectare de pădure. Paguba a fost de 5 miliarde de euro. Pentru a stopa fenomenul, Ministerul Mediului a cheltuit 15.000 de euro pentru a realiza "Radarul pădurii".
 
În cele şase luni de zile de când funcţionează radarul pădurii, peste 1.500 dintre sesizările la 112 ale cetăţenilor au fost confirmate ca transporturi ilegale de lemn. Cu toate acestea, în primele trei luni de funcţionare, s-a făcut doar un singur dosar penal, iar valoarea amenzilor a ajuns la 57.000 de lei.
 
 

×
Subiecte în articol: radar
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close