Antena 3 CNN Actualitate Camera Deputaţilor a adoptat Legea terenurilor agricole. Cum va fi influenţat procesul de VÂNZARE

Camera Deputaţilor a adoptat Legea terenurilor agricole. Cum va fi influenţat procesul de VÂNZARE

Camera Deputaţilor a adoptat Legea terenurilor agricole. Cum va fi influenţat procesul de VÂNZARE
18 Feb 2014   •   17:56

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 256 de voturi "pentru", 51 de voturi "împotrivă" şi 20 de abţineri, proiectul Legii terenurilor agricole, admiţând în parte obiecţiile preşedintelui din cererea de reexaminare, informează Mediafax
   
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a spus, în plen, că este o lege foarte bună şi că a profitat de cererea de reexaminare a preşedintelui pentru a simplifica şi mai mult procesul de vânzare a terenurilor aflate în extravilan.
  
"Cu alte cuvinte, cetăţeanul care doreşte să vândă nu trebuie să facă decât un singur drum la primărie unde trebuie să meargă cu oferta pe care o are pentru vânzarea terenului respectiv, după care aşteaptă acasă, primăria îi va transmite acasă, pe cale poştală, avizul pentru vânzare sau dacă sunt alte probleme. Sub aspectul vânzătorului, procesul se simplifică şi prin faptul că nu se plăteşte niciun fel de taxă, totul revine în sarcina primăriilor", a precizat Daniel Constantin.
   
El a spus că se extinde dreptul de preemţiune şi se dă posibilitatea celor care sunt coproprietari şi celor care sunt arendaşi, dar şi statului să intervină.
   
"Statul a fost introdus în această lege ca drept de preemţiuni pentru a interveni atunci când situaţia o va cere sau când situaţia va degenera într-un fel sau altul", a spus Constantin.
   
El a mai arătat că, odată cu cererea de reexaminare, se clarifică faptul că sunt două instituţii care se ocupă cu piaţa financiară, una fiind ADS, cu rolul de a cumpăra terenuri, şi nu de a vinde, şi va fi şi o Direcţie în Ministerul Agriculturii care se va ocupa cu eliberarea avizului necesar pentru a reglementa piaţa funciară.
   
"Cei care câştigă cu adevărat sunt cei care vor să desfăşoare activităţi agricole", a mai spus Constantin.
   
Potrivit celor adoptate de deputaţi, înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de Codul civil şi a dreptului de preempţiune al coproprietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini, precum şi al statului român, prin Agenţia Domeniilor Statului, în această ordine, la preţ şi în condiţii egale.
   
Vânzătorul înregistrează, la primăria din raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află terenul, o cerere prin care solicită afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan, în vederea aducerii acesteia la cunoştinţa preemptorilor. Cererea este însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol întocmită conform modelului stabilit prin normele metodologice la prezenta lege, respectiv de documentele doveditoare prevăzute în normele metodologice la prezenta lege.
   
În termen de o zi lucrătoare de la data înregistrării cererii, primăria are obligaţia să afişeze timp de 30 de zile oferta de vânzare la sediul său sau pe pagina de internet. Primăria are obligaţia de a transmite structurii din cadrul aparatului central al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, respectiv structurilor teritoriale ale acestuia, după caz, un dosar care să cuprindă lista preemptorilor, respectiv copiile cererii de afişare, ale ofertei de vânzare şi ale documentelor doveditoare în termen de 3 zile.
   
Titularul dreptului de preempţiune trebuie ca, în termenul de 30 de zile să îşi manifeste în scris intenţia de cumpărare, să comunice acceptarea ofertei vânzătorului şi să o înregistreze la sediul primăriei unde aceasta a fost afişată.
   
Primăria va afişa, în termen de 24 ore de la înregistrarea acceptării ofertei de vânzare, datele prevăzute în normele metodologice la prezenta lege, respectiv le va trimite pentru afişare pe site către structura centrală, respectiv, structurile teritoriale. În cazul în care, în termenul de 30 de zile mai mulţi preemptori de rang diferit îşi manifestă în scris intenţia de cumpărare, la acelaşi preţ şi în aceleaşi condiţii, vânzătorul va alege preemptorul, potenţial cumpărător, şi va comunica numele acestuia primăriei.
   
În cazul în care, în termenul de 30 de zile mai mulţi preemptori de acelaşi rang îşi manifestă în scris intenţia de cumpărare şi niciun alt preemptor de rang superior nu a acceptat oferta, la acelaşi preţ şi în aceleaşi condiţii, vânzătorul va allege dintre aceştia şi va comunica numele acestuia primăriei.
   
Dacă un preemptor de rang inferior oferă un preţ superior celui din oferta de vânzare sau celui oferit de ceilalţi preemptori de rang superior lui care acceptă oferta, vânzătorul poate relua procedura, cu înregistrarea ofertei de vânzare cu acest preţ, cu preemptorii de rang superior. Procedura se va desfăşura o singură dată, în termen de 10 zile de la împlinirea termenului de 30 de zile. La expirarea celor 10 zile, vânzătorul va comunica primăriei numele preemtorului.
   
Vânzarea liberă a terenului la un preţ mai mic decât cel cerut în oferta de vânzare ori în condiţii mai avantajoase decât cele arătate în aceasta atrage nulitatea absolută.
   
Deputaţii UDMR şi PDL au criticat modificările, Tinel Gheorghe arătând că acestea exced obiecţiile preşedintelui cuprinse în cererea de reexaminare. Cezke Attila a arătat că anumite reglementări sunt de neacceptat deoarece un cetăţean român nu poate să vândă liber, fără constrângeri un teren.
   
Camera Deputaţilor este for decizional la acest proiect.

×
Subiecte în articol: Camera Deputatilor
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close