În Alba Iulia primăria nu are încă un contract cu o firma pentru deratizare și dezinsecție, costurile fiind tot mai ridicate.
Abia luna viitoare acesta va fi semnat cu o companie specializată.
Medicii de la unitatea de primiri urgenţe se confruntă cu tot mai multe cazuri de pacienţi care cer să le fie scoase căpuşele.
"Rugămintea este de a se prezența la noi sau la medicul de familie, pentru că foarte ușor pot fi extrase, decât să încerce tot felul de manopere care mai de care mai laborioase", spune şeful UPU-SMURD Albă Iulia.
Printre cei vulnerabili în faţa acestor insecte se numără copiii şi animalele de companie.
Primul lucru pe care trebuie să îl faci dacă ai fost mușcat de o căpuşă
Este sezonul căpușelor și trebuie să fim atenți atunci când alegem să petrecem timp în natură. Mușcătura acestor insecte este periculoasă.
Când vremea devine plăcută și iarba își arată splendoarea apare un inamic nevăzut care așteaptă în tufișuri și păduri. Intervalul mai -septembrie este momentul în care sunt înregistrate cele mai multe cazuri de mușcături de căpușă. Aceste mici creaturi preferă solul umbrit și umed, iar zonele cu iarbă, tufișuri și păduri devin locurile ideale pentru ele.
Căpușele au corpul oval, plat, inițial de dimensiunea unei semințe de susan, însă, după ce se hrănesc cu sânge, pot ajunge de dimensiunea unui bob de cafea.
Un fapt îngrijorător este că 17% dintre căpușe sunt infectate cu bacteria Borrelia, care provoacă boala Lyme, iar statisticile arată că această infecție este în creștere.
Dacă ai fost mușcat, consultă un medic. Totodată, poți face un test rapid pentru boala Lyme, care poate fi utilizat acasă și oferă rezultate în doar câteva minute, cu o precizie de 90%.