Antena 3 CNN Actualitate Până când trebuie folosiți banii de pe cardul de energie! Atenție! Suma rămasă pe card se pierde

Până când trebuie folosiți banii de pe cardul de energie! Atenție! Suma rămasă pe card se pierde

Românii vulnerabili au primit, anul acesta, ajutor de la stat pentru a-și putea achita facturile la energie sau gaze. Însă beneficiarii trebuie să știe că banii rămași necheltuiți după data limită stabilită de către autorități se vor pierde!

Până când trebuie folosiți banii de pe cardul de energie! Atenție! Suma rămasă pe card se pierde
Sursa foto: Mediafax Foto / Alexandra Pandrea / Hepta
de Laura Dinu    |    27 Oct 2023   •   20:00

Sprijinul acordat populației vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie este de 1.400 lei și este acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel: 

  • 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023; 
  • 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023. 

Atenție! Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la data de 27 decembrie 2023 inclusiv, sprijinul neputând fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.

Cine sunt beneficiarii

Pot beneficia de ajutoarele pentru facturile la energie/ încălzirea locuinței următoarele categorii de persoane vulnerabile: 

  • pensionarii cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și cu venituri lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei; 
  • pensionarii cu pensie de invaliditate, cu venituri lunare realizate mai mici sau egale cu 2.000 lei; 
  • persoanele (copii și adulți) încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei; 
  • familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare; 
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare. 

În cazul în care la un loc de consum domiciliază sau au reședința mai mulți beneficiari de sprijin, ajutorul pentru compensarea prețului la energie se acordă o singură dată pe loc de consum, cu condiția ca locul de consum să coincidă cu domiciliul/ reședința beneficiarului de sprijin. 

Ce pot plăti românii cu cardul de energie 

Românii pot achita facturile la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. 

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare. 

Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei. 

Plățile se fac prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin. 

Plăţile vor fi făcute prin cititoare optice cu care vor fi dotaţi poştaşii, iar banii pentru ajutorul de încălzire vor ajunge la oameni până pe 20 februarie. 

Cum se face plata cu cardul de energie 

Sunt trei modalități de plată: cu ajutorul postașului, la oficiul poștal sau online pe site-ul Poștei Române. 

1. La orice subunitate a Poștei Române sau la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului. 

2. Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari). 

3. Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata 

Concret, beneficiarii vor putea plăti online cu cardul de energie. Ei vor accesa aplicația informatică prin introducerea seriei cardului de energie și vor face plățile cu ajutorul celor trei documente necesare, cartea de identitate, cardul de energie și factura de la furnizorul de energie.

×
Subiecte în articol: card energie
Parteneri
Judeţul în care a fost instalat primul limitator inteligent de viteză
x close