Antena 3 CNN Actualitate Care sunt cele mai eficiente măști și de ce sunt obligatorii în public

Care sunt cele mai eficiente măști și de ce sunt obligatorii în public

Cele mai recente studii arată că noul coronavirus poate fi răspândit inclusiv în timpul vorbirii, de aceea măștile de protecție ar trebui să fie obligatorii în public. Chiar și cele făcute în casă, dacă respectă anumite reguli, pot fi eficiente în protecția împotriva Covid-19.

Care sunt cele mai eficiente măști și de ce sunt obligatorii în public
Sursa foto: Pexel
06 Mai 2020   •   19:20

Unul din motivele pentru care măștile de protecție sunt obligatorii în public este datorat numărului mare de purtători asimptomatici care pot răspândi virusul. O singură tuse poate răspândi până la 3.000 de picături care vor rămâne în aer timp de cel puțin câteva ore. Deși cercetările despre răspândirea coronavirusului în spații deschise, bine ventilate sau chiar în aer liber sunt încă limitate, coronavirusul poate face ravagii în locurile publice, aglomerate.

Eficiența măștilor chirurgicale

Cercetătorii au descoperit că o mască chirurgicală standard reduce considerabil cantitatea de virus transmisă prin respirație și tuse de către cei infectați cu diferite forme de virusuri respiratorii, inclusiv cu o tulpină a noului coronavirus.

Cât de bine ne protejează măștile făcute acasă?

Chiar și purtarea unei măști făcute acasă poate reduce numărul de aerosoli pe care îl emitem atunci când vorbim, potrivit unui studiu al Institutului Național pentru Sănătate din Statele Unite. Măștile făcute din filtre de aer condiționat antialergene și saci de la aspirator pot fi aproape la fel de eficiente ca un resporator N95 în timp ce cele din bandane de bumbac sau eșarfe de lână sunt cele mai puțin eficiente. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite recomandă spălarea regulată a măștilor făcute în casă. Iar apa fierbinte s-ar putea să nu fie suficientă, un studiu recent descoperind că virusul Sars-CoV-2 poate supraviețui la temperaturi de până la 60 de grade Celsius. Din fericire săpunul și detergentul sunt eficiente în distrugerea virusului.

Este cazul să folosim măști specializate?

Capacitatea măștilor specializate ca aparatul respirator N95 și FFP-2 de a filtra particulele din aer este ridicată, acestea fiind proiectate să filtreze 95% din particulele de până la 0,3 micrometri. Însă când vine vorba de capacitatea lor de a împiedica pătrunderea unui virus, rezultatele sunt mixte, întrucât un virus poate avea doar 0,01 micrometri, iar unii cercetători susțin că dimensiunea coronavirusului care cauzează COVID-19 ar fi de 0,07-0,09 micrometri. O analiză asupra personalului medical din China a arătat că purtarea aparatelor de respirat N95 a prevenit infectarea cu virusul, în ciuda faptului că medicii au intrat în contact cu pacienți foarte contagioși. De aceea, măștile specializate ar trebui folosite doar de către personalul medical, dată fiind lipsa stocurilor.

×
Subiecte în articol: masti de protectie
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close