Antena 3 CNN Actualitate Cât câștigă un controlor de trafic de la Romatsa! Au făcut grevă pentru bani, dar au salarii colosale

Cât câștigă un controlor de trafic de la Romatsa! Au făcut grevă pentru bani, dar au salarii colosale

Cât câștigă un controlor de trafic de la Romatsa! Au făcut grevă pentru bani, dar au salarii colosale
16 Iul 2015   •   11:46

Greva de avertisment, de ieri, a controlorilor de trafic, care a perturbat zborurile pe Otopeni, are ca motiv principal banii. Controlorii vor, de fapt, aproape aceleaşi salarii şi când ajung să nu mai poată dirija traficul. Sindicaliştii au 14 revendicări pe care le solicită în noul contract colectiv de muncă. Printre acestea, ei cer pensionarea la 55 de ani şi introducerea unui articol prin care, după această vârstă, un controlor de trafic să aibă posibilitatea să fie trecut pe un alt post în Romatsa, pe măsura pregătirii lui, în speţă, la o direcţie operaţională sau de siguranţă.

"Nu avem o problemă cu pensionarea la 55 de ani, dar asta ţine de parlament, care trebuie să modifice legea. Posibilitatea de a trece pe alt post se poate decide la Romatsa. Ei vor ca în momentul în care nu mai pot dirija traficul să treacă pe un post în altă structură a Romatsa, dar postul ăla trebuie să-l ai. Aici nu ne înţelegem. Salariul mediu al unui controlor de trafic ajunge la 3.000 de euro. Salariile Romatsa sunt negociate, la Bruxelles, cu Eurocontrol, care ne-a aranjat într-o grilă pentru următorii cinci ani. Noi nu putem ieşi din acest buget şi nici din numărul de angajaţi. Acum se pensionează la 65 de ani şi au dreptate, pentru că nu poţi să mai ţii un controlor după 55 de ani. Dar ei nu au pensii speciale şi probabil vor avea o pensie de maximum 900-1.000 de euro. Cei mai mulţi nu vor să iasă la pensie la 55 de ani, ci vor să fie trecuţi pe alte posturi care nu au legătură cu autorizarea de licenţă pentru controlor de trafic aerian, vor într-o zonă de management unde să le asigurăm un procent din salariul iniţial, oricum mai mare decât pensia, undeva la 2.000 de euro”, au precizat surse oficiale din cadrul Romatsa pentru ziarul ring.

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close