Antena 3 CNN Actualitate Cât câştigi din sporuri şi prime

Cât câştigi din sporuri şi prime

Cât câştigi din sporuri şi prime
Sursa foto: Foto: torange.us
de M.Z.    |    08 Mai 2014   •   23:48

Cea mai corectă modalitate de recompensare suplimentară a muncii ar putea fi acordarea de sporuri şi prime, dar nu la modul general, ci diferenţiat, exact aşa cum prevede, în teorie, şi noua lege a salarizării care ar urma să intre în vigoare de anul viitor.

Dispariţia contractului unic la nivel naţional a lăsat ca negocierea colectivă să se bazeze strict pe Codul Muncii. 

 
O nouă lege a salarizării ar putea fi soluţia pentru ca angajaţii să-şi primească drepturile cuvenite. Reglementarile actuale din Codul Muncii lasă în puterea sindicatelor să negocieze drepturile angajaţilor, drepturi care, de multe ori, dispar. Însă în Codul Muncii se specifică exact ceea ce cuprinde salariul. Şi anume: salariul de bază, indemnizaţii, sporurile, precum şi alte adaosuri.

Conform legislaţiei, sporurile sunt beneficiile băneşti acordate de angajator pentru a compensa anumite condiţii de muncă şi reprezintă un anumit procent din salariul de bază. Acestea pot fi de până la 100% de exemplu, în cazul recompensării meritelor salariaţilor.

În funcţie de domeniul de activitate şi munca prestată, angajaţii pot primi diverse sporuri: spor pentru condiţii speciale, spor de noapte, spor de toxicitate, spor de muncă în zile de repaus săptămânal sau de sărbătoare.

Dacă angajatorului îi dă mâna, salariaţii pot lua şi prime - de merit, de vacanţă sau de sărbători, ori diverse tichete. Conform legii, salariaţii au dreptul şi la o cotă parte din profitul companiei, asta în cazul în care compania are profit.

×
Subiecte în articol: Prime sporuri codul muncii
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close