Antena 3 CNN Actualitate Cazul pacientei arse la Floreasca. Ce se întâmplă acum cu medicul care efectuat intervenția chirurgicală. Decizie de ultimă oră a experților în Sănătate

Cazul pacientei arse la Floreasca. Ce se întâmplă acum cu medicul care efectuat intervenția chirurgicală. Decizie de ultimă oră a experților în Sănătate

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, Vasile Cepoi, a anunțat că, împreună cu specialiştii din ministerul Sănătăţii, va elabora un ghid pentru folosirea bisturiului electric, după ce o femeie a ars pe masa de operație, la Spitalul Floreasca din Capitală, în timpul unei intervenții chirurgicale.

Cazul pacientei arse la Floreasca. Ce se întâmplă acum cu medicul care efectuat intervenția chirurgicală. Decizie de ultimă oră a experților în Sănătate
Sursa foto: Foto: Agerpres
01 Ian 2020   •   10:55

Vasile Cepoi este de părere că în România medicii nu ştiu să gestioneze astfel de situaţii grave, pentru care ar trebui să fie antrenaţi încă din rezidenţiat, potrivit stirileprotv.ro.

Acum, medicul care a decis să folosească dezinfectantul pentru mâini, asistenta de sală şi spitalul au primit amendă de la Direcţia de Sănătate Publică.

Citește și: Cine a ținut bisturiul în mână? Medicul care a coordonat intervenția în cazul pacientei arse pe masa de operație este chirurgul Sebastian Vâlcea

Spitalul avea protocoale pentru pregătirea pacientului în vederea operaţiei încă din 2016 de când unitatea sanitară a fost acreditată. Acolo scria exact ce substanţe trebuie folosite pentru curăţarea tegumentului. Doar că în acest caz nu au fost respectate.

Neaplicarea acestor protocoale este o problemă a sistemului românesc de sănătate, spun specialiştii. Iar şefii de secţie sunt cei care trebuie să se asigure că ele sunt implementate.

„Echipa nu era antrenată, modul în care s-a acţionat arata că nu era antrenată să intervină într-o astfel de situatie”, a spus Vasile Cepoi.

Citește și: Medic legist, după autopsia pacientei arse la Floreasca: „Arsurile nu aveau semne de infecție. Erau în curs de vindecare”

„Este un eveniment deosebit de grav, un eveniment santinelă, un eveniment care nu trebuie să se întâmple niciodată și care trebuie raportat imediat. Nu sunt mușamalizate pentru că nu pot fi mușamalizate”, spune Victor Costache, ministrul Sănătății.

”În Franţa, de exemplu, în 2018 au avut două astfel de situaţii şi echivalentul francez al autorităţii de control a elaborat un ghid de utilizarea a riscurilor utilizării bisturiului electric, care prevede atribuţiile fiecărui membru al echipei. Noi o să elaborăm acest ghid împreună cu specialiştii din domeniu cu societaea profesională şi comisiile min sănătăţii şi vom impune un program naţional în toate spitalele în care se foloseşte electrochirurgie″, mai spune Vasile Cepoi.
 

×
Subiecte în articol: Sebastian Vâlcea Vasile Cepoi
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close