Antena 3 CNN Actualitate CCR: Votul în cazul Şova ar putea fi RELUAT

CCR: Votul în cazul Şova ar putea fi RELUAT

CCR: Votul în cazul Şova ar putea fi RELUAT
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    23 Apr 2015   •   11:32
Votul în cazul lui Dan Şova s-ar putea relua, spune preşedintele CCR, Augustin Zegrean, dar numai dacă decizia va fi declarată neconstituţională. 
 
PNL a anunţat că va depune contestaţie la Curtea Constituţională, după ce ieri hotărârea în baza căreia senatorii au respins cererea de arestare a lui Dan Şova a fost publicată în Monitorul Oficial.
 
"Dacă am zice că e neconstituţional, cred că (Parlamentul - n.red.) ar trebui să adopte altă hotărâre, dacă aia nu e bună. Dacă va fi declarată ne-bună va trebui dată alta, nu? (...) Ar trebui să  rejudece cererea aceea, mă gandesc. Altfel cum? Până acum, hotărârile Parlamentului care au fost declarate neconstituţionale au fost refăcute, s-au luat alte hotărâri. Se reia totul de la capăt. Voi aţi vrea să vă spun acum aşa: dacă vine la noi dosarul acela (contestaţia formulată de PNL - n.red.) şi admitem, îl arestează pe Şova. Nu pot să vă spun aşa ceva, pentru că nici nu-i adevărat. Deci se reia votul, se face altă hotărâre", a explicat judecătorul Augustin Zegrean.
 
PNL a anunţat că va depune, joi dimineaţă, la Curtea Constituţională, contestaţia la hotărârea Senatului privind votul în cazul Dan Şova, după ce aceasta a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial.
 
Hotărârea redactată de Comisia juridică a Senatului privind votul plenului în cazul Şova, aprobată în Biroul Permanent, a fost publicată miercuri seara în Monitorul Oficial.

Biroul permanent al Senatului a decis emiterea unei hotărâri potrivit căreia nu s-a întrunit numărul de voturi necesar pentru arestarea lui Dan Şova. 
 
Scandalul în cazul Şova a început pe 25 martie, când senatorul a scăpat de arestarea cerută de DNA, în baza unui vot controversat. Au fost 79 de voturi pentru şi 67 împotrivă. Deşi arestarea lui Şova a fost votată favorabil de majoritatea senatorilor prezenţi, rezultatul a fost considerat împotriva arestării, pentru că nu s-a întrunit o majoritate calificată, adică jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. 
 
Potrivit Constituţiei, cererile de arestare sunt încuviinţare cu jumătate plus unu din numărul senatorilor prezenţi, însă regulamentul Senatului prevedea la acea dată o majoritate a senatorilor în funcţie. 
 
Ulterior, regulamentul a fost schimbat, însă tot lipsea o hotărâre scrisă de respingere a reţinerii şi arestării lui Şova. 
 
Curtea Constituţională a decis, pe 8 aprilie, că Senatul este obligat să redacteze hotărârea, să o comunice autorităţilor competente şi să o publice în Monitorul Oficial.   

Dan Şova se plânge de tergiversarea dosarului său

Şova este urmărit penal, din august 2014, pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma "Şova şi Asociaţii" a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

 
Aproximativ 100 de persoane au protestat la Universitate, faţă de respingerea în Senat a arestării lui Dan Şova

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close