
Situație bizară în Sibiu. După ce lucrările de reabilitare energetică s-au întrerupt la un bloc din oraș, mai mulți locatari au început să răspândească teorii ale conspirației. Unele blocuri chiar au pierdut fonduri nerambursabile din această cauză, transmite turnulsfatului.ro.
În toamna anului trecut au început lucrările de renovare energetică la mai multe blocuri din Sibiu, construite înainte de 1989, din fonduri nerambursabile accesate de Primărie prin intermediul PNRR.
În cazul unuia dintre ele, lucrările s-au oprit înainte de Crăciun și până în prezent nu au fost reluate, fapt ce i-a determinat pe unii locatari să-și pună întrebări și chiar să răspândească teorii ale conspirației.
„Lucrările au început în octombrie 2024, în ritm bun. Au schimbat geamurile, au pus geamuri termopane, au pus o parte din izolația exterioară, iar înainte de Crăciun, normal, s-au oprit, dar, la jumătatea lui ianuarie au venit muncitorii, au strâns schelele și au plecat. Ce se întâmplă? Oamenii își fac tot felul de idei”, a povestit un locatar.
Ei spun că, pe lângă faptul că lucrările au fost oprite, au apărut și anunțuri în casa scării, prin care ei sunt înștiințați că „se caută apartamente” în acel bloc.
Așa se face că oamenii au ajuns să creadă că muncitorii au plecat lăsând de izbeliște blocul cu un scop clar - deteriorarea clădirii și, implicit, a apartamentelor, care astfel să poată fi cumpărate mai ieftin.
Ce spune administratorul firmei de construcții
Administratorul firmei de construcții care se ocupă cu renovarea blocului a explicat că „lucrările au fost întrerupte din cauza temperaturilor scăzute” și că „vor fi reluate când vremea va permite”.
Cu toate acestea, pe aceeași stradă din oraș, locatarii unui alt bloc nici nu au mai apucat să depună dosarul pentru a fi incluși în programul de reabilitare, pentru că, deși nu implică nicio cofinanțare, oamenii au fost avertizați de o vecină că lucrurile stau altfel.
„Discuția a început pe grupul de WhatsApp al blocului, unde o vecină a spus că banii nu sunt nerambursabili, că sunt bani de împrumut și că tot noi va trebui să îi dăm înapoi”, a povestit un locatar.
O altă femeie a mai spus chiar că „după reabilitarea blocului, pereții nu vor mai fi ai noștri”.
În urma întâmplării, Lucian Hunyadi, consilier local al municipiului Sibiu, a declarat că „a ajuns la concluzia că a devenit o normalitate să fii „antisistem” și să nu mai ai încredere”.
„Dar, mai mult, există un procent pe care l-aș estima în jurul a cinci procente, unde te poți lupta cât vrei cu oamenii ca să le explici, dar niciodată nu vor accepta realitatea, ci vor prefera să creadă și să împrăștie tot felul de scenarii aiuritoare, care mai de care”, a mai spus el.