Antena 3 CNN Actualitate Ce posturi poți ocupa într-o bancă și ce studii trebuie să ai

Ce posturi poți ocupa într-o bancă și ce studii trebuie să ai

Îți dorești un job care să-ți ofere siguranță financiară, dar și posibilitatea de a progresa în carieră? Unul dintre domeniile care persistă în România, dar și în alte țări, este cel bancar.

Ce posturi poți ocupa într-o bancă și ce studii trebuie să ai
Sursa foto: Drazen Zigic / Freepik
de Georgiana Adam    |    28 Noi 2022   •   13:27

Este un domeniu care va rezista în timp, deoarece industria bancară este un pilon important al societății și al comerțului din toate țările. Există o mulțime de oportunități de carieră, cu diverse oferte în acest domeniu. Descoperă în articolul de mai jos ce posturi poți ocupa într-o bancă și ce studii ai nevoie.

Posturi pe care le poți ocupa într-o bancă

Câteva dintre posturile pe care le poți ocupa într-o bancă sunt:

  • Consilier financiar: acesta oferă consiliere financiară clienților băncii, potrivit solicitărilor acestora, verifică și întocmește documente pentru plăți, încasări și operațiuni la ghișeu ale clienților, lucrează cu servicii financiare în numerar, dar și virtual. Poți lucra ca și consilier financiar pentru mobile banking (din seria joburilor inovative create odată cu dezvoltarea tehnologiei).

  • Analist financiar: un analist financiar este persoana capabilă să conceapă strategii de succes, cu abilități de comunicare și care informează administratorii companiei, cât și investitorii sau persoanele externe de evoluția și situația companiei. Este persoana cu aptitudini analitice și cu capacități de a crea sisteme de succes. Este la curent cu evoluțiile din domeniul finanțelor, dar înțelege și ceea ce se petrece în domeniile nonfinanciare colaterale.

  • Ofițer credite: acesta oferă servicii de consultanță clienților persoane fizice sau persoane juridice care vor să contracteze un credit, fie de nevoi personale, fie unul ipotecar/imobiliar sau pentru achiziția altor bunuri.

  • Manager de sucursală: în timp, poți evolua și progresa ca manager de sucursală. Vei coordona activitatea sucursalei, vei promova imaginea, produsele și serviciile băncii, supervizând și motivând o echipă de profesioniști și vei identifica oportunități de dezvoltare a businessului. Vei propune soluții personalizate de finanțare pentru clienți, stabilind parteneriate de durată, bazate pe un înalt nivel de profesionalism.

  • Contabil: poți lucra ca și contabil atât într-o instituție bancară, cât și într-o companie de alt tip. Într-un astfel de post, te ocupi de gestionarea fluxurilor de încasări și plăți, dar și de realizarea și depunerea periodic de rapoarte financiar-contabile.

Ce studii ai nevoie pentru a ocupa un post într-o bancă

Majoritatea posturilor pe care le poți ocupa într-o instituție bancară îți cer studii și pregătire de specialitate. De exemplu, o parte din aceste studii sunt cele de mai jos:

  • Studii economice, de preferat cu specializarea Contabilitate sau Finanțe;

  • Certificări specifice contabile, pentru anumite posturi: de exemplu, pentru postul de analist financiar, ai nevoie de certificări de expert contabil sau din partea ACCA sau CFA.

  • Studii postuniversitare în aria financiar-bancară, administrarea afacerilor sau managementul riscului - dacă vrei să lucrezi ca manager sau director de sucursală.

  • Acreditare CECCAR, dacă vrei să fii contabil autorizat sau expert contabil.

Cu toate acestea însă, nu toate băncile cer candidaților să aibă studii superioare în domeniu, mai ales dacă ești la început. Pentru că multe posturi implică relațiile cu clienții, cele mai solicitate sunt abilitățile de vânzare, de negociere, de comunicare și de relaționare cu persoanele cu care lucrează.

De asemenea, sunt căutate acele persoane care dau dovada unei dorințe de afirmare puternice și de capacitatea de a-și asuma anumite riscuri. Limbile străine cunoscute și anumite proiecte dezvoltate în facultate/colaborări cu diverse companii derulate pe parcursul facultății constituie atuuri în a trece cu bine de procesul de selecție.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close