Antena 3 CNN Actualitate CE, raport interimar pe justiţie: Instanţele româneşti tergiversează procesele de mare corupţie

CE, raport interimar pe justiţie: Instanţele româneşti tergiversează procesele de mare corupţie

CE, raport interimar pe justiţie: Instanţele româneşti tergiversează procesele de mare corupţie
Sursa foto: raport
23 Mar 2010   •   12:17

Reforma justiţiei bate pasul pe loc în România. Este una dintre concluziile raportului interimar privind progresele justiţiei din România şi Bulgaria publicat marţi de Comisia Europeană. Oficialii europeni critică instanţele româneşti pentru că tergiversează cazurile de mare corupţie sau le soluţionează prin achitări controversate.

Oficialii de la Bruxelles spun că în toate cazurile de mare corupţie învinuiţii invoacă cel puţin o dată excepţia de neconstituţionalitate. Multe dintre aceste cazuri au fost astfel întârziate mai mult de şase luni, întrucât procesele au fost suspendate, asta deşi excepţiile sunt de cele mai multe ori respinse de Curtea Constituţională.

O altă problemă constă în pedepsele aplicate de instanţe pentru fapte de mare corupţie. Comisia notează că acestea sunt prea indulgente şi nu au efect de descurajare, fiind aplicată pedepsa minimă în 75% din cazuri.

Documentul mai arată că, după ce în ultimul semestrul al lui 2009 s-au înregistrat progrese minime, România ar trebui să urgenteze adoptarea Codurilor de procedură penală şi civilă şi să pregătească măsurile şi legislaţia necesare implementării acestora.

În ceea ce priveşte Bulgaria, documentul recunoaşte voinţa politică de la Sofia pentru combaterea crimei organizate şi corupţiei, dar critică eşecul de a formula sentinţe eficiente împotriva infractorilor

Raportul interimar către Parlamentul European şi Consiliu nu este o evaluare în sine, ci o actualizare tehnică a măsurilor care fie au fost realizate, fie aşteaptă să fie realizate în cel mai scurt timp.

Ultimul raport privind progrese României şi Bulgariei a fost publicat în iulie 2009, iar recomadările cuprinse în document constituie termenii de referinţă ai actualului raport al Comisiei Europene, precum şi ai celui final ce va fi publicat în vara anului 2010.

?Am reuşit să păstrăm drumul drept împotriva unui an 2009 extrem de dificil. Consider acest lucru o realizare a tuturor actorilor implicaţi în domeniul juridic. Reiau propunerea minsiterului Justiţiei lansată în 2008 de a constitui o agendă minimală comună în domeniul justiţiei care să fie susţinută de toate forţele politice. Cheia de boltă a reuşitei modernizării sistemului judiciar este adoptarea şi implementarea noilor coduri? a spus marţi Ministrul Cătălin Predoiu.



Antena 3

×
Subiecte în articol: raport CE justitie
Parteneri
Pensii mai mari pentru români, cu aceste acte
x close