Antena 3 CNN Actualitate Ce s-a întâmplat cu salariile românilor în timpul pandemiei de coronavirus

Ce s-a întâmplat cu salariile românilor în timpul pandemiei de coronavirus

Salariile românilor au suferit modificări drastice în ultimele cinci luni din cauza pandemiei de coronavirus şi a măsurilor extreme impuse. În timp ce sunt sectoare unde s-au înregistrat tăieri însemnate, cum ar fi transportul aerian, mineritul sau extracţia de petrol şi gaze, salariul mediu net a crescut cu 109 lei, arata datele INS.

Ce s-a întâmplat cu salariile românilor în timpul pandemiei de coronavirus
Sursa foto: Agerpres
de Iulia Gorgorin    |    30 Aug 2020   •   07:00

Pandemia n-a avut milă cu salariile angajaţilor din mai multe sectoare economice. De pildă, cei din transportul aerian s-au trezit cu venituri mai mici cu până la două mii de lei, după ce avioanele au fost obligate să rămână la sol.

''Nemaiavând zboruri, toate aceste surse de venituri au fost eliminate şi evident că a fost o scădere substanţială de venituri salariale'', a spus Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.

Compania de stat TAROM se pregăteşte să renunţe la aproape 700 de angajaţi, din cauza crizei.

''Demisia te duce în paşi alergători spre zona de excludere din piaţa muncii, în cea ce priveşte indemnizaţia de şomaj şi măsurile de sprijin pentru a te reintegra pe piaţa muncii. E o şmecherie la care recurg, din păcate, mulţi angajatori din România'', spune Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.

Şi piaţa de asigurări s-a prăbuşit.

''Nu că s-au făcut mai puţine asigurări, dar a fost un blocaj şi de aici apare şi o scădere a sistemului de asigurări'', spune Dumintru Costin.

Asiguratorii ştiu că în această perioadă există riscuri în a scoate pe piaţă, a continua să vândă anumite asigurări, inclusiv asigurări de decese.

În schimb, pandemia a adus mai mulţi bani celor care lucrează în industria farmaceutică.

 ''Aici discutăm de serviciile FARMA, dar şi zona de producţie de medicamente. Pentru că a crescut presiune pe servicii şi pe piaţa producătorilor'', precizează Dumitru Costin.

La fel de bine a crescut pe această zonă cererea de dezinfectanţi.

Specialiştii spun că repornirea economiei din România va fi un proces de lungă durată.

×
Subiecte în articol: salarii pandemie
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close