Antena 3 CNN Actualitate Ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul UE. Klaus Iohannis: Coeziunea este un aspect esențial în avansarea proiectului comun european

Ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul UE. Klaus Iohannis: Coeziunea este un aspect esențial în avansarea proiectului comun european

5 minute de citit Publicat la 20:55 10 Ian 2019 Modificat la 20:55 10 Ian 2019
o_1d0sgtvan1hfb1sek7311rvbhdl8.jpg

Update: Viorica Dăncilă, premierul României, încheie seria alocuțiunilor oficiale.

”Este un moment încărcat de emoție, pentru că am onoarea de vorbi în numele concetățenilor mei, în numele României, care timp de șase luni va sta la masa la care se vor lua decizii importante. Românii ocupă locul meritat în Europa, locul în care să primească același respect, aceleași drepturi și aceleași beneficii de care se bucură toți cetățenii europeni. Cu acest gând voi reprezenta românii și țara mea. România va conduce cu demnitate președinția Consiliului UE”

Update: Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, și-a început discursul în limba română și l-a continuat în limba franceză.

Update: Donald Tusk, președintele Consiliului European a vorbit în limba română.

”Sunt sigur că președinția dumneavoastră va fi la fel de energică, de românească și de europeană, ca muzica lui George Enescu. Nu o spun doar pentru că ne aflăm la Ateneu în această seară, o spun pentru că știu cât de rezistentă și de creativă este națiunea română. Cred că sub bagheta dumneavoastră orchestra va găsit nota potrivită. Veți fi gazdele Europei și sunt sigur că veți acționa în spiritul proverbului: Omul sfințește locul. Am încredere că veți acorda importanța necesară respectării regulilor. Viitorul ne va surprinde zi de zi, respectarea regulilor va fi un aspect esențial”

”România are puterea de a fascina și de a încânta. În familia mea, prima mașină a fost Dacia 1300. Întâmplarea face că și fiul meu conduce o Dacia Duster. Mai mult decât mașinile românești mă fascinează intelectualii și sportivii români”

Update: Antonio Tajani, președintele Parlamentului European a vorbit, în limba franceză, despre istoria României, a contribuției romanilor în formarea poporului român și și-a exprimat convingerea că președinția asigurată de România va fi una de succes.

Totodată, Antonio Tajani a făcut apel la statele europene care se opun intrării României în spațiul Schengen să își revizuiască poziția și și-a exprimat speranța că aderarea noastră la acest spațiu se va face chiar în următoarele șase luni.

Update: Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților a vorbit despre seriozitatea cu care Parlamentul României înțelege să asigure un consens politic în această perioadă și a îndemnat toate grupurile parlamentare să lucreze împreună pentru agenda României în perioada președinției Consiliului UE.

Update: Călin Popescu Tăriceanu a susținut un discurs în limba engleză. 

Președintele Senatului vorbește despre importanța intrării României în familia europeană.

Update: Primul demnitar care a luat cuvântul a fost președintele Klaus Iohannis.

”Uniunea noastră este un proiect peren, capabil să se remodeleze mereu. Ca parte integrantă a acestei comunități, României îi revine misiunea de a avansa agenda noastră comună. Este o misiune de înaltă responsabilitate. Mai multă unitate și coeziune, aceasta este calea pe care o propunem și pe care va trebui să o urmărim cu toții. Avem o serie de dosare importante pe agenda europeană, contextul președinției României va fi marcat de alegerile pentru viitorul Parlament European. Trebuie să demonstrăm că prin unitate și consens putem defini o pagină a viitorului nostru comun. 

Coeziunea este un aspect esențial în avansarea proiectului comun european. Pe parcursul mandatului nostru vor avea loc momente marcante. 

Avem plăcerea de a marca împreună începutul unei perioade importante pentru țara noastră și pentru Uniune. Ne propunem să reușim împreună să consolidăm unitatea și coeziunea, într-un moment cu teste și mize importante pentru Uniunea noastră. Vă doresc succes!”

Update: Politicieni, ambasadori, dar și figuri importante care nu mai sunt în prim-planul scenei politice și-au făcut apariția la Ateneu. Printre aceștia se numără și foștii premieri Petre Roman și Adrian Năstase. 

Președintele Klaus Iohannis a fost primit de Viorica Dăncilă, iar cei doi au schimbat câteva cuvinte.

Știrea inițială

România marchează preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, printr-o ceremonie organizată la Ateneul Român la care vor fi prezenţi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, al Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă, precum și Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, respectiv Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților.

Toţi acești demnitari vor susţine discursuri, înainte de concertul inaugural care va avea loc pe scena Ateneului.

De asemenea, la ceremonia de deschidere vor fi prezenţi şi membrii Colegiului Comisarilor.

Absent de la ceremonie este Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților.



Concertul va fi susţinut de Orchestra Uniunii Europene, formată din muzicieni din cele 28 de state UE, respectiv de artişti români recunoscuţi internaţional, precum Adela Zaharia, Ruxandra Donose, Michael König, Sorin Coliban şi Corul Filarmonicii "George Enescu". Dirijorul concertului va fi Ion Marin, în timp ce corul este coordonat de Ion Iosif Prunner.

Un concert inaugural al Preşedinţiei române la Consiliul UE va avea loc şi la Bruxelles, pe 24 ianuarie, la centrul Bozar. Atunci, Orchestra Română de Tineret condusă de Cristian Mandeal va prezenta un repertoriu ce include lucrări de George Enescu, Theodor Rogalski, Grigoraş Dinicu, George Grigoriu şi Eugen Doga.

Proteste anunțate la Ateneu

Organizaţiile Rezistenţa, Corupţia Ucide, Declic şi Iniţiativa România au anunţat pentru joi, în intervalul 19:00 - 22:00, în faţa Ateneului, manifestaţia organizată sub sloganul "Vrem Europa, nu dictatură!".

„S-au ridicat măsurile de securitate. Am văzut un singur protestatar care încerca să atragă atenția jandarmilor. Este o seară cu discursuri, îi vom auzi rând pe rând pe Klaus Iohannis, pe Călin Popescu Tăriceanu, dar și pe liderii europeni. După ora 19.00, vor sosi aici invitații, cei din Comisia Europeană. În această seară, este și un dineu, la Palatul Regal”, a precizat Sabina Iosub, jurnalist Antena3.

Măsuri extraordinare de securitate

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, referindu-se la mitingul anunţat joi de patru organizaţii civice, la Ateneul Român, că s-au luat toate măsurile care se impun pentru păstrarea ordinii publice, iar ministerul pe care îl conduce va colabora cu Serviciul de Protecţie şi Pază - instituţia responsabilă de măsurile de securitate.

”Responsabil de măsurile de securitate pentru acest eveniment este SPP, iar structurile ministerului vor colabora cu această instituţie conform planului de măsuri stabilit. Nu vreau să comentez în niciun fel decizia celor care vor să organizeze aceste proteste legat de acest eveniment. Vreau să vă asigur că vom colabora cu SPP şi în felul acesta avem toată disponibilitatea şi am luat toate măsurile care se impun pentru păstrarea ordinii publice. Nu vreau să înţelegeţi că asta înseamnă o confruntare cu protestatarii. Vrem doar ca acest eveniment foarte important - vizita Colegiului Comisarilor CE - să se desfăşoare fără incidente. (...) Suntem foarte atenţi în aceasta zonă şi toate informaţiile, aşa cum spune protocolul, vor fi direcţionate către instituţia care coordonează această activitate - aceasta fiind SPP", a declarat Carmen Dan.

 

×
x close