Antena 3 CNN Actualitate Chipul unui egiptean de acum 35.000 de ani a fost recreat digital: "Aşa putem înţelege un capitol important din evoluția umană"

Chipul unui egiptean de acum 35.000 de ani a fost recreat digital: "Aşa putem înţelege un capitol important din evoluția umană"

Doi cercetători brazilieni au recreat digital chipul unui bărbat egiptean care a trăit acum 35.000 de ani. Iată ce au descoperit.

Chipul unui egiptean de acum 35.000 de ani a fost recreat digital: "Aşa putem înţelege un capitol important din evoluția umană"
Sursa foto: Pixabay | Captură video Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    10 Apr 2023   •   20:51

Cercetătorii brazilieni au recreat digital cum chipul unui bărbat care a trăit în Egipt în urmă cu 35.000 de ani, folosind un proces cunoscut sub numele de fotogrammetrie.

Scheletul bărbatului, despre care se crede că ar fi de origine africană, a fost găsit în urmă cu mai bine de 40 de ani pe un sit arheologic din Valea Nilului din Egipt. Singurul indiciu arheologic găsit lângă trupul său a fost un topor de piatră.

Bărbatul este cel mai bătrân Homo Sapiens găsit în Egipt și unul dintre cei mai vechi din lume. Se crede că avea aproximativ 1,6 metri și avea între 17 și 29 de ani când a murit.

„Scheletul are majoritatea oaselor conservate, deși au existat unele pierderi”, a declarat arheologul Moacir Elias Santos care alături de un designer 3D au recreat digital chipul bărbatului. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

„Dar structura principală pentru aproximarea facială, craniul, a fost bine conservată”, a spus el pentru Live Science.

Astfel, cei doi oameni de știință au descoperit că craniul avea o structură în mare parte modernă, deși maxilarul era mult mai robust decât ceea ce se găsește de obicei la homo sapiens contemporan.

Utilizarea fotogrammetriei în arheologie datează de câteva decenii, dar progresele tehnologice recente au făcut tehnica mai accesibilă și mai precisă.

Practic, fotogrammetria creează randări 3D din imagini 2D și folosește potrivirea caracteristicilor pentru a captura din orice unghi un artefact, un loc de înmormântare sau, în acest caz, un craniu uman.

Oamenii de știință brazilieni admit că recrearea lor digitală este doar o aproximare, dar spun că munca lor ar trebui să-i ajute pe oamenii de știință să înțeleagă un capitol important din evoluția umană.

Utilizarea tehnologiei digitale pentru a recrea imagini ale fețelor persoanelor decedate de mult timp a făcut progrese semnificative în ultimii ani.

Printre cele mai uimitoare exemple ale acestei lucrări a fost cea a lui Ramses al II-lea, unul dintre cei mai faimoși faraoni ai Egiptului.

Mai recent, cercetătorii au dezvăluit o construcție 3D a unei femei antice nabatean, pe baza rămășițelor care au fost descoperite în 2015 într-un mormânt vechi de 2.000 de ani din Hegra, un sit arheologic din nord-vestul Arabiei Saudite, notează thenationalnews.com

×
Subiecte în articol: cercetatori egiptean
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close