Antena 3 CNN Actualitate Marcel Ciolacu, scrisoare către Ursula von der Leyen și Frans Timmermans. Acesta denunță atacul Guvernului în fața statului de drept

Marcel Ciolacu, scrisoare către Ursula von der Leyen și Frans Timmermans. Acesta denunță atacul Guvernului în fața statului de drept

Președintele PSD a trimis o scrisoare către președintele Comisiei Europene și vicepreședintele Comisiei, în care declară că “democrația și respectul pentru statul de drept sunt serios în pericol”.

Marcel Ciolacu, scrisoare către Ursula von der Leyen și Frans Timmermans. Acesta denunță atacul Guvernului în fața statului de drept
Sursa foto: Hepta
de Alexandru Negrici    |    24 Iun 2021   •   13:36

Partidele de la guvernare „sunt obsedate de putere și pregătite să facă totul pentru a o obține”, se mai arată în scrisoare.

Ciolacu face referire la încălcarea procedurilor parlmentare "în cadrul moţiunii simple împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene prin numărarea ilegală a voturilor", conform scrisorii.

Totodată, președinele Partidului Social Democrat denunță modul în care a avut loc demiterea Avocatului Poporului, punând accent pe faptul că nu s-au respectat procedurile legale.

Marcel Ciolacu mai spune că liderii partidelor de la guvernare au „un limbaj dublu, la nivel internaţional, care poate fi uşor demontat”.

Acuzațiile lui Marcel Ciolacu, așa cum apar în scrisoare

"O să încep prin a vă mulțumi pentru suportul continuu oferit României. Ca lider al opoziției din țara mea este bine de știut că românii pot conta pe prieteni precum sunteți voi care pun siguranța și drepturile oamenilor deasupra oricărui lucru. De aceea, luând în considerare evenimentele recente din România, mă simt obligat să vă informez că democrația și respectul pentru statul de drept sunt în serios pericol, de către actualele partide din guvernul țării noastre, și cerem ajutorul Comisiei Europene în gestionarea abuzurilor comise de partidele de guvernare. 

Mai exact, în ultimele două săptămâni:

Curtea Constituțională a respins decizia paridelor de guvernare de a schimba șefii Serviciului Public de Televiziune (SRTv) și ai Rețelei de Radio a României (SRR). Curtea Constituțională a României a validat amendamentele făcute de PSD și a considerat schimbărle ca fiind ilegale și abuzive față de independența rețelei naționale de media. Ceea ce guvernul încearcă să facă în România corespunde altor pași similari realizați de alte guverne iliberale care vor vătăma democrația României.

Partidele de guvernare au violat procedurile parlamentare în timpul moțiunei simple împotriva Ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, numărând voturile în mod ilegal. Mai exact, procedura stipulează clar că singurele voturi luate în cosiderare sunt cele fizice, din plen, însă partidele de la guvernare au decis să le pună, în plus, la socoteală și pe cele online, în mod ilegal. Dacă poporul își va pierde încrederea în Parlament, atunci își va putea pierde încrederea și în statul de drept. Prin urmare, noi am decis să contestăm decizia la Curtea Constituțională.

Partidele de la guvernare au decis să îl demită pe Avocatul Poporului, fără să respecte procedura legală. Această revocare ilegală a Avocatului Poporului contravine recomandărilor europene și practicilor Comisiei de la Veneția care subliniază nevoia independenței acestei instituții față de Parlament și de partidele politice. Vom apăra independența Avocatului Poporului, contestând și această deizie la Curtea Constituțională, deși avem nevoie, de asemenea, de sprijinul Comisiei Europene", se arată în scrisoarea trimisă Comisiei.


 

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close