Antena 3 CNN Actualitate Interviu cu Ciprian Tacea, militar în cadrul Academiei Forţelor Aeriene: ''Jur să îmi servesc ţara, chiar cu preţul vieţii. Şi o facem când ni se cere!''

Interviu cu Ciprian Tacea, militar în cadrul Academiei Forţelor Aeriene: ''Jur să îmi servesc ţara, chiar cu preţul vieţii. Şi o facem când ni se cere!''

Astăzi, 11 noiembrie, este Ziua Veteranilor de război, iar acum 104 ani ani, în noiembrie 1916, în plin război, se înfiinţa primul batalion de Vânători de Munte, o unitate de elită a Armatei Române, gata să intervină în situaţii extreme.

Interviu cu Ciprian Tacea, militar în cadrul Academiei Forţelor Aeriene: ''Jur să îmi servesc ţara, chiar cu preţul vieţii. Şi o facem când ni se cere!''
de Iulia Gorgorin    |    11 Noi 2020   •   16:00

 Vânătorii de munte au luptat în cele Două Războaie Mondiale și continuă să reprezinte cu cinste Armata Română.

Sunt militari antrenați special pentru misiuni dificile și sunt obișnuiți să acționeze în zone în zone montane greu accesibile, în orice condiții meteo.

Caporalul Ciprian Tacea a fost încadrat în subunitatea Comandamentului Brigăzii II Vânători de Munte Sarmisegetusa, în perioada 2009-2018.

A participat la mai multe misiuni în Afganistan şi a fost decorat pentru meritele sale.  

Ciprian Tacea, militar în cadrul Academiei Forţelor Aeriene ''Henri Coandă'' din Braşov

''Toţi băieţii îşi doresc din copilărie să ajungă militari. Mulţi încearcă să fie militari, puţini reuşesc să rămână. O pasiune. Aici este locul meu. Din ziua în care m-am angajat, mi-am găsit locul. M-am integrat. Sunt unde trebuie să fiu. (...) Suntem din acelaşi aluat ca şi civilii, doar că, noi percepem altcumva o promisiune şi un jurământ pe care l-am depus faţă de această ţară.

Jur să îmi servesc ţara chiar cu preţul vieţii. Şi o facem când ni se cere!

Vânătorul de Munte pot fi eu, cel la care vă uitaţi acum, sau prietenul dumneavoastră. Poate fi cel care pleacă în Teatru, sau cel care aleargă în zăpezi să salveze oamenii.

Vânătorii de Munte îşi desfăşoară activitatea într-un mediu diferit faţă de ceilalţi militari. Ei îşi desfăşoară activitatea în păduri, pe crestele munţilor, şi atunci este normal să se antreneze diferit faţă de ceilalţi. Este un principiu simplu. Antrenează-te ca şi când ai lupta. Pentru noi, lupta ar fi mai grea, deci atrenamentele sunt mai grele.

Au fost multe momente dificile. Cei mai fericiţi este atunci când ne întoarcem acasă, când ştim că am dus misiunea la capăt, indiferent care ar fi fost aceasta şi avem lângă noi toţi colegii care ne sunt şi prieteni. Noi nu rămânem doar colegi. Noi devenim o familie!'', a spus Ciprian Tacea,  militar în cadrul Academiei Forţelor Aeriene.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close