Antena 3 Actualitate Clișeele care trebuie îndepărtate din vorbire, până nu devin obositoare

Clișeele care trebuie îndepărtate din vorbire, până nu devin obositoare

de Laura Dinu    |    05 Noi 2020   •   15:00
Clișeele care trebuie îndepărtate din vorbire, până nu devin obositoare

Ana Iorga a prezentat, în rubrica ”Pe cuvânt”, câteva formulări folosite de unele persoane atât de des, încât devin plictisitoare și obositoare.

Prima formulare este ”fără doar și poate”, care are înțelesul de ”fără îndoială”, sau ”firește”. Aceasta ar putea, într-un discurs, să apară alături de sinonimele ei, însă ”poate că ne place pentru că este mai lung și ne dă răgaz de gândire în timp ce îl rostim”, este de părere Ana Iorga

O altă formulare folosită mult prea des, de foarte multe ori la televizor, este ”de proporții”, adică ”imens, enorm, uriaș”. Potrivit Anei Iorga, ar fi destul să folosim un adjectiv onest, cum ar fi ”mare”. 

Un alt clișeu auzit frecvent este ”iată”. Ana Iorga spune că, la televizor, această formulare poate fi utilă, pentru că semnalizează că urmează ceva important. Însă, ca și în cazul celorlalte, devine obositor. 

Preferatul realizatoarei rămâne ”nu mai puțin de”, folosit înaintea unui cuantificator. De exemplu, ”au participat nu mai puțin de 3000 de oameni”. Acesta este un mod de a face informația mai spectaculoasă și de a sublinia numărul. Însă nu folosit excesiv. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close