Antena 3 CNN Actualitate Cod roşu DE FURT din râuri şi păduri. SRI a identificat 1.000 de balastiere care exploatau ilegal albia râurilor

Cod roşu DE FURT din râuri şi păduri. SRI a identificat 1.000 de balastiere care exploatau ilegal albia râurilor

Cod roşu DE FURT din râuri şi păduri. SRI a identificat 1.000 de balastiere care exploatau ilegal albia râurilor
01 Aug 2014   •   15:18

Defrişările masive şi extragerile ilegale de pietriş din albia râurilor sunt două dintre cauzele principale ale devastatoarelor efecte pe care le au mereu inundaţiile în România. Autorităţile au primit atenţionări de la SRI, acum câţiva ani, că exploatările ilegale au stat la baza unor catastrofe naturale în ţara noastră, dar nimeni nu a luat nicio măsură.

Nu mai putin de 7 firme exploatează pădurile din zona Novaci cu autorizaţie de la Agenţia de Protecţie a Mediului Gorj. Iar albia râului Gilort este sursă constantă de pietriş şi nisip pentru diverse firme, unele apropiate de edilii locali

10.000 de suflete au rămas izolate din cauza exploatărilor abuzive de balast şi pietriş de pe râul Gilort.

Între anii 2007 şi 2009, statul român a fost prejudiciat cu 200 de milioane de euro de firmele care exploatau balast şi nisip în mod ilegal din albia râurilor. SRI sesiza în anul 2010 situaţia gravă care stătea la baza unor catastrofe naturale. În 4 ani de atunci însă nu s-a schimbat nimic.

Conform notelor Serviciului Român de Informaţii, extragerile ilegale de balast au condus la devierea cursurilor unor râuri şi, implicit, la inundarea anumitor zone locuite.

În acest caz, au fost sesizate mai multe instituţii ale statului precum Ministerul Mediului, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, Garda de Mediu, Apele Romane sau Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Între timp, autorităţile dau vina unele pe altele.

Pe râul Gilort se exploatează balast de câţiva ani, iar Agenţia de Protecţia Mediului Gorj a dat acorduri de exploatare a balastului, fără nicio ezitare, exact în zonele Albeni şi Prigoria, aflate la nor de Novaci. La asta se adaugă tăierile masive de păduri din zonã.

Ministrul Mediului, Atila Korodi, a dispus o anchetă în judeţul Gorj pentru a verifica dacă inundaţiile au fost cauzate de exploatările forestiere ilegale.

×
Subiecte în articol: inundatii
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close