Antena 3 CNN Actualitate Comunicat oficial privind cazul lui Kovesi. Fosta șefă DNA, acuzată de luare de mită

Comunicat oficial privind cazul lui Kovesi. Fosta șefă DNA, acuzată de luare de mită

Comunicat oficial privind cazul lui Kovesi. Fosta șefă DNA, acuzată de luare de mită
Sursa foto: foto: Agerpres
15 Feb 2019   •   20:21

Secția pentru investigarea magistraților o acuză pe Kovesi în mod oficial că ar fi primit mită de la Sebastian Ghiță de peste 280.000 de lei, în legătură cu aducerea în țară a lui Nicolae Popa.

”Procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) au dispus la data de 13 februarie 2019 extinderea urmăririi penale, începerea urmăririi penale in rem şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un fost procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 7 alin. 1 lit. b din Legea nr. 78/2000, abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal în cond. art. 35 alin. 1 Cod penal (5 acte materiale) şi mărturie mincinoasă, prev. de art. 273 Cod penal.

În cursul anului 2011, fostul procuror general al PÎCCJ Laura Codruţa Kovesi ar fi pretins şi primit suma de 268.689,36 lei de la Sebastian Ghiţă în legătură cu ”îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, acte constând în extrădarea unei persoane condamnate, care fusese localizată în Indonezia — Jakarta.

Totodată, în perioada 2010-aprilie 2011, aflându-se în exercitarea funcţiei de procuror general al PÎCCJ, magistratul ar fi implicat instituţia pe care o conducea în procedura extrădării respectivei persoane condamnate (...) şi ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligaţia să asigure aducerea în ţară a persoanei condamnate şi care făceau parte din Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul IGPR, precum a unei persoane care făcea parte din cadrele active ale SRI.

Printre demersurile efectuate în vederea urgentării finalizării procedurii de extrădare, ar fi fost organizarea unei vizite a unei delegaţii de procurori indonezieni în România, la sfârşitul anului 2010, deplasarea efectuată în Indonezia, la Jakarta, cu prilejul organizării unei conferinţe, plata biletelor de avion ale persoanelor care au făcut parte din delegaţia desemnată să procedeze la aducerea în ţară a condamnatului din bugetul PÎCCJ.

La audierile în calitate de martor din data de 10.04.2017, Kovesi ar fi declarat ”în mod nereal” că relaţia pe care a avut-o cu Sebastian Ghiţă a fost o relaţie pur instituţională, negând existenta unei relaţii private, ”deşi această relaţie ar fi constituit o împrejurare esenţială pentru cauza penală”.

În aceeaşi cauză, printr-o ordonanţă din data de 14 februarie 2019, au dispus extinderea urmăririi penale şi începerea urmăririi penale in rem ”sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi fals în declaraţii, constând în aceea că, la data de 9 ianuarie 2017, PÎCCJ, prin Biroul de informare şi relaţii publice, ar fi comunicat, în mod nereal, faptul că procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică ar fi dispus începerea urmăririi penale cu privire la faptă într-o cauză penală”, se arată în comunicatul transmis de procurori.

×
Subiecte în articol: comunicat Kovesi
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close