Antena 3 CNN Actualitate 2022, anul cu cele mai mari preţuri din ultimii 20 de ani pentru România | Ce ne aşteaptă în 2023

2022, anul cu cele mai mari preţuri din ultimii 20 de ani pentru România | Ce ne aşteaptă în 2023

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 16:53 24 Feb 2023 Modificat la 16:53 24 Feb 2023
crestere preturi crestere facturi energie electrica si gaze an 2022 criza energetica predictii 2023
2022, anul cu cele mai mari preţuri din ultimii 20 de ani pentru România | Ce ne aşteaptă în 2023 Sursa foto: GetyImages

În acest moment, prețurile gazelor și electricității sunt plafonate până în 2025. Războiul din Ucraina a provocat o adevărată criză în ceea ce privește facturile românilor. Am văzut pe parcursul anului 2022 un preț record la megawatt-ul pe gaz, un preț de 343 EUR.

Totodată, tot în 2022 am văzut facturi enorme pe care le-au primit românii, de mii de lei, de asemenea facturi greșite. Astfel că anul 2022 a fost o adevărată provocare atât pentru români, cât și pentru furnizori 

Ion Lungu, preşedinte Asociația Furnizorilor de Energie Electrică, a explicat care sunt predicțiile pentru anul 2023 şi ce ar trebui să facă autorităţile.

" Așa cum bine ați precizat, anul 2022 a fost un an extrem de complicat, cu multe provocări, în special în ce privește prețul atât la energia electrică, cât și la gazele naturale.

Din fericire, pe fondul unei ierni relativ blânde, nu ne-am confruntat și cu dificultăți în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor, ceea ce constituie un lucru extrem de bun.

În ce privește 2023, lucrurile nu cred că se vor simplifica prea mult. În sensul că chiar dacă acum s-a produs o oarecare stabilizare a prețurilor la energia electrică și gazele naturale, nivelurile sunt totuși relativ ridicate.

Continuă măsurile luate de Guvernul României. Dacă ne referim la noi privind plafonarea prețurilor atât la consumatorii casnici, cât și la consumatorii industriali.

Și aici trebuie să spun că, din fericire, acest lucru are o oarecare predictibilitate, în sensul că aceste plafonări sunt prevăzute până în primăvara anului 2025.

"E nevoie de predictibilitate și stabilitate în domeniul legislativ"

Dar sigur că lucrurile nu sunt nici pe departe la un nivel dorit, mai ales dacă ar fi să ne referim la prețurile pentru energie electrică și gazele naturale.

Un lucru care este extrem de neplăcut aș spune, este faptul că totuși, chiar pe fondul acestei crizei energetice nu s-au văzut niște măsuri adevărat stimulatoare pentru creșterea capacității lor în domeniul producției de energie electrice și vom continua să fim deficitari la energia electrică, deci va trebui să importăm în continuare probabil anumite cantități de completare.

De asemenea, mi-aș dori foarte mult ca să existe oarecare predictibilitate și stabilitate în domeniul legislativ.

Anul trecut au fost atât de multe schimbări, încât chiar nici cei bine avizați nu mai reușeau să înțeleagă în ce moment ne aflăm, cu ce prețuri lucrăm și multe alte probleme care au creat dificultăți în relațiile furnizorilor cu consumatorii de energie electrică.

Ar fi foarte util dacă, cel puțin în această perioadă, până în 2025 ar fi schimbări mai puține și mai ales dacă ar fi niște acțiuni, aș spune eu, hotărâte, pentru a stimula creștere a capacităților de producere a energiei electrice", Ion Lungu, preşedinte Asociația Furnizorilor de Energie Electrică la Antena 3 CNN. 

×
x close