Antena 3 CNN Actualitate Cultură 4 monumente româneşti, în Patrimoniul European

4 monumente româneşti, în Patrimoniul European

4 monumente româneşti, în Patrimoniul European
06 Feb 2007   •   00:06

Palatul Cantacuzino, Ateneul Român, Histria şi Calea Eroilor ar putea fi înscrise pe Lista Patrimoniului European. ?Cele patru monumente au fost acceptate la nivel de propunere din partea României pentru a figura pe Lista Patrimoniului European. Această listă va fi validată săptămâna viitoare, la Berlin, de către miniştrii culturii din statele membre ale Uniunii Europene", a declarat secretarul general în Ministerul Culturii şi Cultelor, Virgil Niţulescu.

Ideea Listei Patrimoniului Cultural European a fost lansată în 2005, de către Franţa, Spania şi Ungaria, iar în mai 2006 a fost acceptată şi de Consiliul Uniunii Europene.

Histria este cea mai veche aşezare urbană din ţară. Ea a fost descoperită în 1914, în urma săpăturilor istoricului şi arheologului Vasile Pârvan.

Ateneul Român este înscris pe Lista Monumentelor Istorice din România şi a fost construit în perioada 1886-1888. Palatul Cantacuzino se află şi el pe aceeaşi Listă, şi datează din 1890.

Calea Eroilor din Târgu Jiu cuprinde ansamblurile monumentale realizate de Constantin Brâncuşi: Coloana fără sfârşit, Poarta Sărutului, Masa tăcerii cu cele 12 scaune, Aleea Scaunelor etc. Ansamblul este datat în perioada 1937-1938.

Antena3.ro

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close