Antena 3 CNN Actualitate Cultură A fost descoperit primul tezaur monetar din aur de 24 de karate din Oltenia

A fost descoperit primul tezaur monetar din aur de 24 de karate din Oltenia

A fost descoperit primul tezaur monetar din aur de 24 de karate din Oltenia
Sursa foto: Foto: INTACT Images
13 Aug 2011   •   14:04
Polițiștii nu sunt numai protagoniștii unor bancuri. De data aceasta, un polițit pasionat de arheologie a descoperit primul tezaur monetar de aur din Oltenia, alcătuit din 75 de monede de aur de 24 karate, potrivit Mediafax. Piesele, care provin din secolul al XVIII-lea, au fost descoperite la Muzeul de Istorie din Craiova, în şantierul arheologic de la Desa (Dolj).

Gheorghe Balaş Cristian lucrează la postul de poliţie din comuna Scăieşti, dar şi ca voluntar pe şantierul arheologic de la Desa, în apropiere de municipiul Calafat.

"Nu mă aşteptam la această descoperire. Este primul tezaur monetar de aur din Oltenia. Până şi ulcica în care s-au aflat monedele de aur şi dopul de lemn care a astupat acest ulcior s-au păstrat. Puritatea aurului din aceste monede este de 998 la mie, adică 24 de karate", a declarat Florin Ridiche, arheolog la Muzeul de Istorie "Oltenia" din Craiova.

Printre cele 75 de monede sunt 30 de piese Napoleon al III-lea, monede de câte 20 de franci, care au constituit prototipul pentru prima monedă de aur românească, cea de 20 de lei, bătută în 1868, care popular era numită un pol.

De asemenea, mai sunt 30 de ducaţi austrieci din vremea Împăratului Franz Iosif, bătuţi în monetării de la Viena şi de la Alba Iulia, 4 monede cu reprezentarea primului rege italian Victor Emanuel şi încă 11 monede ale unui sultan turc", a mai spus Ridiche.

Valoarea tezaurului monetar de aur descoperit la Desa depăşeşte 100.000 euro.

"Legat de cine ar fi putut să îngroape aceste monede avem mai multe variante: la vremea respectivă era intens comerţul cu lână pe Dunăre, ciobanii din zona Luncii Dunării duceau lâna în portul Calafat şi mai departe către postăvăriile din Austria, de la Viena. Deci sigur monedele provin din acest comerţ. Valoarea metalului se înmulţeşte cu până la 7-8 ori valoarea istorică şi, la prima mână, apreciem că valoarea acestui tezaur este de 100.000-150.000 de euro", a precizat Florin Ridiche.

×
Subiecte în articol: descoperire Oltenia politist monede
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close