Antena 3 CNN Actualitate Cultură A murit celebrul actor Constantin Codrescu

A murit celebrul actor Constantin Codrescu

Celebrul actor Constantin Codrescu a murit noaptea trecută. Anunțul a fost făcut de Toma Enache, pe o rețea socială.

A murit celebrul actor Constantin Codrescu
Sursa foto: agerpres
de Laura Dinu    |    14 Noi 2022   •   07:58

”S-a înălțat la cer Constantin Codrescu.

Un actor uriaș, cu care am avut onoarea și bucuria să lucrez și să colaborez în această vară la filmul - "ENESCU, geniul și prințesa".

Dumnezeu să îl odihnească!

Condoleanțe familiei!”, a scris noaptea trecută actorul Toma Enache pe Facebook.

În 1951 a absolvit Institutul de teatru din București. Între 1976 - 1989 a fost profesor la Institutul de teatru din Târgu-Mureș. Constantin Codrescu este cetățean de onoare al acestui municipiu. 

În 1951 a absolvit Institutul de teatru și film, București. 

Importantă activitate teatrală și multiple apariții la televiziune cu precădere până în 1989. Colaborator permanent al redacției Teatru la Radio România, timp de 45 de ani. Un rol principal de referință: GHIȚĂ, din "LA MOARA CU NOROC" (după nuvela omonimă a lui Ioan Slavici), film regizat de Victor Iliu. 

1976 - 1989. Activitate didactică universitară la Institutul de Teatru din Târgu Mureș unde a participat la înființarea secției române, apoi director al Teatrului Maria Filotti din Brăila și al Teatrului din Sfântu Gheorghe (județul Covasna), unde de asemenea s-a dovedit a fi fost un pionier al teatrului românesc. 

Din 1996, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Ecologice, iar din 2003, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret. În ambele poziții colaborează îndeaproape cu Vlad Rădescu, prietenie profesională care a debutat la Târgu Mureș în 1978 cu spectacolul de teatru "Omul care aduce ploaia" de Richard Nash și a continuat cu rolurile Piotr (C. Codrescu) și Alioșa Karamazov (V. Rădescu) din "Frații Karamazov" după F.M. Dostoievski, premieră regizată în 1980 de chiar maestrul Constantin Codrescu. 

A mai montat ca regizor multe spectacole în teatrele din țară (după plecarea de la Teatrul Mic din 1976, în timpul directoratului lui Dinu Săraru), evitând astfel scenele bucureștene. 

În 2008, ca actor de teatru, colaborează cu Teatrul G. Ciprian din Buzău, unde interpretează rolul principal din "Inimă de boxer", alături de mult mai tânărul Dan Bordeianu, spectacol în regia lui Mihai Manolescu. 

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. 

A primit totodată Premiul UNITER pentru întreaga activitate. 

În 2022 a fost distins cu Ordinul național „Steaua României”, în grad de Cavaler, acordat de Președintele României la propunerea Ministerului Culturii. 

×
Subiecte în articol: constantin codrescu
Parteneri
Cod Galben de vijelii, ploi torențiale și grindină. 17 județe vizate
x close