Antena 3 CNN Actualitate Cultură Cum am evadat de la Auschwitz: povestea lui Kazimierz Piechowski

Cum am evadat de la Auschwitz: povestea lui Kazimierz Piechowski

Cum am evadat de la Auschwitz: povestea lui Kazimierz Piechowski
19 Ian 2015   •   17:02
Din câteva milioane de oameni, câți au trecut pe la Auschwitz în anii de funcționare ailagărului, doar 144 au reușit să evadeze. Kazimierz Piechowski, astăzi în vârstă de 95 deani, este eroul celei mai spectaculoase dintre evadări.

Pe 20 iunie 1942, unul dintre gardienii SS care păzeau ieșirea din lagărul Auschwitz s-a trezit înfața  mașinei  lui  Rudolph  Höss,  comandantul  lagărului.  În  mașină  se  aflau  patru  ofițeri  SSînarmați;  unul  dintre  aceștia,  în  uniformă  de  sublocotenent,  țipa  nervos  la  el „Treziți-vă,viermilor!  Deschideți  sau vă tai!” Gardianul,  speriat,  a  deschis imediat  poarta  pentru  a  lăsamașina să treacă. Însă dacă ar fi privit mai cu atenție, ar fi observat că cei patru SS-iști erau la felde speriați ca el, transpirați și albi la față de frică. Căci nu erau ofițeri SS, ci patru prizonieripolonezi care reușiseră să pună mâna pe câteva uniforme și mașina lui Höss. Planul, conceput deKazimierz Piechowski, i-a transformat în oameni liberi, iar evadarea lor îndrăzneață i-a făcutfaimoși. Aceasta este povestea lor, spusă de însuși Piechowski.

Cercetașii polonezi, uciși imediat după invazia germană

Piechowski a copilărit în orașul polonez Tczew; a avut o copilărie liniștită, frumoasă, lipsită degreutăți. La vârsta de zece ani a devenit cercetaș, înscriindu-se în mișcarea de tineret care sebucura de mult succes în noul stat polonez născut după război. „Am devenit cercetaș pentru căeram patriot”, spune el. „Când m-am întors acasă, mama plângea puțin și mi-a spus «Sunt atât debucuroasă că ești pe calea cea bună.»”

Însă această alegere făcută la tinerețe avea să-i facă probleme nouă ani mai târziu, în 1939. Dupăce au invadat Polonia,  naziștii  au desființat  mișcarea cercetașilor,  văzând în ea un simbol alnaționalismului și o potențială sursă de revoltă. „Aveam 19 ani când a izbucnit războiul. La patruzile după ce Germania a declarat război, nemții au ajuns în Tczew și au început să-i împuște pecercetași.” Între cei adunați pe străzile orașului și împușcați se numărau și prietenii din copilărieai lui Piechowski. Îngrozit, acesta se hotărăște să fugă: „Știam că, mai devreme sau mai târziu,urma să fiu și eu ucis; așa că am fugit.”

Piechowski a luat-o spre granița  cu Ungaria,  rută  folosită  și  de alți  cercetași  care doreau săajungă în Franța pentru a se alătura forțelor poloneze libere. A fost însă prins și după opt lunipetrecute  în  diverse  închisori,  Piechowski  a  fost  trimis  la  Auschwitz.  „Am fost  în  al  doileatransport către lagăr,  așa că noi a trebuit să-l construim.” Asta pentru că vechile clădiri  careformaseră lagărul inițial nu erau suficient de mari pentru a-i adăposti  pe cei prinși  în marilearestări; de aceea, primii prizonieri aduși au trebuit să muncească câte 12-15 ore pe zi pentru aconstrui un nou lagăr – acesta va deveni Auschwitz II-Birkenau, care putea adăposti până la150.000-200.000 de prizonieri.

Am fost  un  număr
este  cartea  de  memorii  semnată  de  Piechowski,  în  care  povesteșteexperiența  celor  doi  ani  petrecut  la  Auschwitz,  cum  a  evadat  împreună  cu  alți  treiprizonieri în iunie 1942, și adună câteva interviuri cu alți foști prizonieri.

„Pentru primele trei luni, toți eram complet îngroziți”, povestește Piechowski. Iar lucrurile se totînrăutățeau. Din iunie 1940 până în vara lui 1941, cea mai simplă metodă la care recurgea SS-ulpentru a face față supraaglomerării lagărului era de a-i omorî în bătaie pe prizonieri. Ulterior, cei care nu ajungeau în camerele de gazare puteau pieri din cauza foametei, a brutalității gardienilorsau a epuizării fizice.

Oameni uciși pentru câteva zile libere

Uneori, soldații ucideau doar pentru a-și câștiga câteva zile libere. „Când un SS-ist se plictisea,lua șapca unui prizonieri și o arunca în depărtare. Apoi ordona prizonierului să se ducă să o ia, iarcând  acesta  fugea  să-și  recupereze  șapca,  ofițerul  îl  împușca.  Susținea  apoi  că  prizonierulîncercase să evadeze și obținea trei zile de concediu pentru oprirea unei tentative de evadare.”

Cum făceau oamenii față la aceste grozăvii? „Unii dintre ei se rugau, dar alții spuneau că nupoate exista un Dumnezeu dacă există pe lume un loc ca Auschwitz.”

Continuarea pe historia.ro

http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/cum-am-evadat-auschwitz-povestea-lui-kazimierz-piechowski










×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close