Antena 3 CNN Actualitate Cultură Cea de-a 16-a ediţie a Galei Premiilor Gopo | Care sunt nominalizările la Oscarurile româneşti

Cea de-a 16-a ediţie a Galei Premiilor Gopo | Care sunt nominalizările la Oscarurile româneşti

Astăzi are loc la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, cea de-a16-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din ţara noastră.

Cea de-a 16-a ediţie a Galei Premiilor Gopo | Care sunt nominalizările la Oscarurile româneşti
Sursa foto: Agerpres
de Alexandra Dima    |    03 Mai 2022   •   15:15

Peste 900 de personalităţi sunt aşteptate la gala ce sărbătoreşte realizările cinematografice româneşti ale anului 2021. Ediţia din acest an a Galei stă sub semnul solidarităţii. În aşteptarea evenimentului, iubitorii de film de pretutindeni sunt invitaţi să se alăture campaniei „Uniţi prin Film”, trimiţând doi euro printr-un SMS cu textul FILM la 8840.

Toate fondurile obţinute în cadrul campaniei vor fi distribuite către profesioniştii din industria ucraineană de film cu ajutorul Coaliţiei Internaţionale pentru Cineaşti aflaţi în situaţii de Risc (ICFR).

Un număr de 19 lungmetraje româneşti lansate în cinematografe sau pe platforme VOD în 2021 au fost nominalizate anul acesta la 20 de categorii.

Nominalizările la Gala Premiilor Gopo 2022

Pentru Cel mai bun lungmetraj de ficţiune concurează filmele care au avut şi cele mai multe nominalizări: „Otto Barbarul” (13 nominalizări), „Malmkrog” (11 nominalizări), „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (opt nominalizări), „Neidentificat” (șapte nominalizări) şi „Câmp de maci” (șapte nominalizări).

Pentru Cel mai bun film de debut, au fost nominalizate „Casa cu păpuși”, „Câmp de maci”, „Complet necunoscuți”, „Otto Barbarul” și „România sălbatică”.

 Pentru Cel mai bun documentar, au fost nominalizate „Casa cu păpuși”, „Holy father”, „Ieșirea trenurilor din gară”, „În mijlocul meu, vocea”, „Noi împotriva noastră” și „România sălbatică”.

La categoria Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune, au fost nominalizate „Eu sunt Dorin”, „Extravaganzia mare, blat subțire, sos iute”, „Interfon 15”, „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste”, „Șoarecele B” și „When night meets dawn”.

Pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar, au fost nominalizate „Același vis”, „In a family”, „Triplex Confinium”, „Tu, ăla cu mustață!”.

La categoria Cel mai bun film european, concurează „Adieu les cons (Adio, proștilor)”, „Annette”, „Another round (Încă un rând)”, „Les traducteurs (Traducătorii)” și „Portrait de la jeune fille en feu (Portretul unei femei în flăcări)”. 

Despre Premiile Gopo

Premiile Gopo au fost înfiinţate în anul 2007, în onoarea cineastului Ion Popescu-Gopo, la împlinirea a 50 de ani de când acesta a obţinut Premiul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. Trofeul are forma omuleţului lui Gopo, sculptura fiind realizată de Adrian Ilfoveanu.

Premiile Gopo sunt decernate anual pentru cele mai importante realizări cinematografice româneşti din anul precedent, cu scopul principal de a promova valorile cinematografiei naţionale în rândul unui public cât mai larg.

 

×
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close