Antena 3 CNN Actualitate Cultură Liviu Ciulei, "magicianul" care a transformat teatrul şi cinematografia

Liviu Ciulei, "magicianul" care a transformat teatrul şi cinematografia

Liviu Ciulei, "magicianul" care a transformat teatrul şi cinematografia
Sursa foto: Foto: tiff.ro
de O.P.    |    25 Oct 2011   •   12:28

Personalitate importantă a teatrului si filmului, Liviu Ciulei a fost actor, regizor, arhitect, scenograf şi profesor. Activitatea sa creatoare remarcabilă de peste 50 de ani a marcat arta scenică românească prin spectacole de anvergură naţională şi internaţională, dar şi lumea filmului românesc şi mondial.

A fost pasionat de arhitectură, facultate pe care a şi urmat-o, apoi teatrul la Conservatorul Regal de Muzică şi Teatru din Bucuresti. A debutat ca actor în 1946, jucând rolul lui Puck in Visul unei nopti de vara la Teatrul Odeon; ulterior s-a alăturat echipei Teatrului Municipal din Bucuresti, (mai târziu numit Teatrul Bulandra), unde a debutat ca regizor în 1957, punând în scenă Omul care aduce ploaia de Richard Nash.

În 1961 a devenit celebru pentru o punere în scenă total originală a piesei Cum va place a lui Shakespeare. În anul (1965), Liviu Ciulei a primit Premiul pentru regie, la Festivalul de la Cannes, pentru filmul - Pădurea spânzuraţilor.

Liviu Ciulei a murit

A părăsit România în anul 1980 și a fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (Statele Unite), iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University şi New York University în New York City. S-a întors în ţară după 1989, regizând o serie de piese celebre. A fost numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra.

Talentele descoperite de Liviu Ciulei
Regizorul Liviu Ciulei a descoperit şi talente autentice, care au debutat sub bagheta sa inspirată: Irina Petrescu şi Lazăr Vrabie (în filmul Valurile Dunării), Gina Patrichi, Ana Szeles şi Mariana Mihut (în Pădurea spânzuratţlor), cântăreatţ de muzică uşoară Margareta Pâslaru (în prezent stabilită în SUA), actriţa în spectacolul "Opera de trei parale".

Ca arhitect, în afara scenografiilor majorităţii pieselor regizate de el, Liviu Ciulei a contribuit la reconstrucţia auditoriului Teatrului Bulandra, precum şi a altor teatre.

A fost căsătorit cu Clody Berthola și cu jurnalista Helga Reiter. Este tatăl regizorului Thomas Ciulei.
 
Premii, ordine şi distincţii

  • Ordinul Muncii clasa a II-a (1964)
  • Globul de Cristal, Karlovy Vary, 1969, pentru filmul Valurile Dunării
  • Premiul pentru regie, la Festivalul de la Cannes, 1965, pentru filmul - Pădurea spânzuraților
  • Premiul UNITER, 1996
  • Premiul de Excelență UNITER, 2001
  • Premiul de Excelență în cinematografia română, 2002
  • Membru de onoare al Ordinului Arhitecților, 2006
  •  

    ×
    Parteneri
    Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
    x close