Antena 3 CNN Actualitate Cultură Manuscrisele lui Cioran şi Eliade, expuse la Biblioteca Naţională a României

Manuscrisele lui Cioran şi Eliade, expuse la Biblioteca Naţională a României

Cinci manuscrise aparţinând lui Emil Cioran şi Mircea Eliade, printre care "Aveux et anathèmes", au intrat acum în patrimoniul statului român, după ce Ministerul Culturii şi-a exercitat dreptul de preempţiune şi le-a achiziţionat. Acestea vor fi puse la dispozitia publicului în cadrul unui eveniment ce va avea loc astăzi la Biblioteca Naţională a României.

Manuscrisele lui Cioran şi Eliade, expuse la Biblioteca Naţională a României
Sursa foto: Antena 3/ Lucian Romaşcanu Facebook
de Iulia Gorgorin    |    14 Apr 2022   •   11:01

Manuscrisele au fost achiziţionate în urmă cu două săptămâni de Ministerul Culturii şi au costat 16.000 de euro.

"Este prima achiziţie de manuscrise de după Revoluţie.Manuscrisele sunt extrem de importante prin unicitatea lor. Există patru manuscrie ale lui Eliade, despre yoga, despre filozofia indiană, unicate fireşte. Cioran este prezent cu o carte integrală, "Mărturisiri şi anateme" (...) Manuscrisul are 30 de gânduri în plus faţă de ceea ce este editat deja, ceea ce este o premieră importantă pentru literatură şi pentru cei care vor studia", a declarat Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, în exclusivitate la Antena 3.

Cele 5 manuscrise aparţinând scriitorilor Emil Cioran şi Mircea Eliade, vor fi expuse astăzi, pentru prima dată, la sediul Bibliotecii Naţionale a României din Bucureşti.

"Manuscrisele trebuie păstrate în anumite condiţii de temperatură, luminozitate, umiditate. Intenţionăm să le digitalizăm şi să le punem la dispoziţia oricui este interesat. Ele ca atare vor rămâne în posesia noastră, în anumite camere speciale, în anumite condiţii speciale, dar după digitalizare oricine va veni la Biblioteca Naţională a României le va putea studia", a precizat Adrian Cioroianu, director Biblioteca Naţională a României.

De asemenea, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a anunţat într-o postare pe Facebook că va fi prezent astăzi la Biblioteca Naţională.

"Astăzi, începând cu ora 15:00, vor fi expuse public, pentru prima dată, cele cinci manuscrise aparținând scriitorilor Emil Cioran și Mircea Eliade, achiziționate recent de Ministerul Culturii. Ele vor intra în patrimoniul Bibliotecii Naționale a României. 
Nu avem voie să uităm că scriitorul şi istoricul religiilor Mircea Eliade, precum și filosoful şi eseistul Emil Cioran au lăsat în urmă o moştenire culturală impresionantă, iar statul român avea datoria morală de a păstra colecția de manuscrise în patrimoniul său. 
Achiziţia unor manuscrise din tezaurul literaturii române este prima realizată după 1990! ?  
Mă bucur că am putut face parte din echipa care a reușit această negociere, care vine după cealaltă premieră din mandatul meu anterior, aceea a achiziției vilei Florica a Brătienilor în 2017. 
Voi fi prezent astăzi, la Biblioteca Națională a României, la acest moment emoționant", a scris Lucian Romaşcanu pe pagina sa de Facebook.

#MinisterulCulturii Cele cinci manuscrise achiziționate de Ministerul Culturii vor fi expuse publicului la Biblioteca...

Posted by Lucian N. Romascanu on Wednesday, 13 April 2022

×
Parteneri
Judeţul în care a fost instalat primul limitator inteligent de viteză
x close