Antena 3 CNN Actualitate Cultură Noaptea Muzeelor 2017. Expoziții inedite, ateliere și recitaluri la Noaptea Muzeelor în Sfântul Gheorghe

Noaptea Muzeelor 2017. Expoziții inedite, ateliere și recitaluri la Noaptea Muzeelor în Sfântul Gheorghe

Noaptea Muzeelor 2017. Expoziții inedite, ateliere și recitaluri la Noaptea Muzeelor în Sfântul Gheorghe
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
20 Mai 2017   •   13:26

Noaptea Muzeelor 2017. Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, prezent pentru a zecea oară la Noaptea muzeelor, oferă publicului posibilitatea de a vizita gratuit, pe 20 mai, expoziţia arheologică "Aşezarea preistorică Păuleni-Ciuc Dâmbul Cetăţii". 

Noaptea Muzeelor 2017. Muzeografii covăsneni efectuează cercetări arheologice sistematice în situl de la Păuleni-Ciuc din anul 1999, unde au fost descoperite urme de locuire din epoca cuprului sau eneolitic (cultura Ariuşd-Cucuteni, mileniile V-IV î. Hr.), din epoca bronzului (culturile Ciomortan-Costişa şi Wietenberg, mileniul III-II î. Hr) şi din perioada epocii fierului (La Tene), iar expoziţia prezintă vestigii, reconstituiri ale unor locuinţe, vetre de foc, cuptoare de ars ceramică, precum şi un profil stratigrafic al sitului de la Dâmbul Cetăţii. Expoziţia îmbină noile tehnologii cu informaţia ştiinţifică, oferind vizitatorilor posibilitatea de a vedea lumea preistorică în format 3D. 

Noaptea Muzeelor 2017. Muzeograful Cristina Felea-Baubec a precizat că vizitatorii vor avea acces şi la o expoziţie tactilă realizată pe aceeaşi temă în cadrul proiectului ''Atinge istoria'', care reconstituite tridimensional diferite obiecte de patrimoniu. Expoziţia a fost concepută iniţial pentru persoanele nevăzătoare, dar este deschisă şi celorlalţi vizitatori ca o alternativă la turul muzeal clasic, propunând folosirea simţului tactil drept mijloc de comunicare şi cunoaştere. Aceasta se doreşte a fi, în acelaşi timp, şi un instrument de sensibilizare a publicului cu privire la problemele persoanelor cu deficienţe de vedere. 

Noaptea Muzeelor 2017. Cristina Felea-Baubec a anunţat că Noaptea muzeelor va fi organizată pentru a doua oară şi la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea Ciuc, judeţul Harghita, secţia externă a muzeului din Sfântu Gheorghe. 

Noaptea Muzeelor 2017. Muzeul Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe va fi deschis sâmbătă seară între orele 18.00 - 24.00, iar în acest interval vor fi organizate şi jocuri interactive şi ateliere creative pornind de la tematica expoziţiilor. 

Noaptea Muzeelor 2017. Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe a pregătit publicului un tur al expoziţiei şi un program muzical. Publicul va putea vizita gratuit expoziţia de bază între orele 17.00 şi 23.30, iar deschiderea evenimentului va fi marcată de un recital al Cvintetului de Alămuri al Fanfarei din Arcuş, urmat de un moment muzical prezentat de Corul de cameră Harmonia din municipiu. 

Noaptea Muzeelor 2017. Muzeul cinegetic din Sfântu Gheorghe deţine o bogată colecţie de trofee, arme de vânătoare, documente şi fotografii, majoritatea provenind din colecţiile particulare ale unor vânători din zonă. Printre exponate pot fi văzute cel mai mare trofeu de cerb din România, vânat în anul 2011, un urs capturat de Nicoale Ceauşescu în judeţul Covasna şi un trofeu de râs medaliat cu aur, care a fost expus în anul 1971 la Expoziţia mondială de la Budapesta. Anul trecut, colecţia muzeului s-a îmbogăţit cu un crocodil de Nil, în lungime de peste patru metri.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Noaptea muzeelor 2017
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close