Antena 3 CNN Actualitate Cultură Scriitorul Gh. Crăciun va fi înmormântat la Tohanu

Scriitorul Gh. Crăciun va fi înmormântat la Tohanu

Scriitorul Gh. Crăciun va fi înmormântat la Tohanu
02 Feb 2007   •   13:34

Gheorghe Crăciun a încetat din viaţă marţi seară, la spitalul Fundeni din Bucureşti, la vârsta de 56 de ani, în urma unor complicatii hepatice. Apropiat al celui dispărut, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România (ASPRO), criticul literar Ion Bogdan Lefter, a apreciat că "a plecat dintre noi un scriitor important, unul dintre puţinii capabili să-şi construiască opera şi, într-un plan mai general, să-şi reconfigureze epoca. Iar prietenul va fi de neînlocuit". Născut în 1950 la Tohanu Vechi, judeţul Braşov, Gheorghe Crăciun a absolvit, în 1973, Facultatea de Filologie din Bucureşti.

În studenţie, a frecventat cenaclul Junimea, condus de Ovid S.Crohmălniceanu, iar în perioada 1970-1973 a colaborat la revista "Noii", alături de Ioan Flora, Mircea Nedelciu, Gheorghe Iova, Gheorghe Ene, Constantin Stan şi Sorin Preda. În 1982 a debutat cu volumul de proză "Acte originale/Copii legalizate". Au urmat romanele "Compunere cu paralele inegale" (1988) şi "Frumoasa fără corp" (1993). A publicat, de asemenea, eseuri şi antologii de texte, printre care "Cu garda deschisă" (1997), "În căutarea referinţei" (1998) sau "Competiţia continuă. Gene-raţia "80 în texte teoretice" (1994). Scriitorul a fost inclus în antologia "The Phantom Church and Other Stories from Romania", publicată în 1996 în Statele Unite.

În 2001, i-a apărut în Franţa romanul "Composition aux paralleles inegales", în traducerea lui Odile Serre, la Editura Maurice Nadeau. Cartea a fost răsplătită cu Premiul Jean François Caillé al Societăţii Traducătorilor Francezi. Gheorghe Crăciun a fost profesor de teoria literaturii la Universitatea Transilvania din Braşov şi director editorial la Paralela 45. Membru al Uniunii Scriitorilor din România şi membru fondator al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din Romania, Gheorghe Crăciun a primit numeroase premii literare româneşti.

Rompres

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close