Antena 3 CNN Actualitate Cultură Spectacol de lectură la Teatrul Odeon

Spectacol de lectură la Teatrul Odeon

Spectacol de lectură la Teatrul Odeon
Sursa foto: Teatrul Odeon
11 Feb 2009   •   13:02

Teatrul ODEON şi Fundaţia Culturală "Camil Petrescu" prezintă miercuri 18 februarie, la ora 19.00, al doilea spectacol-lectură din cadrul proiectului Dramaturgi de azi la Odeon: ÎN CONTAINER de Constantin Cheianu.

Lectura va fi urmată de discuţii cu publicul. Participă: dramaturgul Constantin Cheianu şi sociologul Dumitru Sandu.

Actori: Dorina Lazar, Marius Stanescu, Dimitrii Bogomaz, Mihai Smarandache, Relu Poalelungi, Ion Bechet. Regia: Cristian Dumitru.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Constantin CHEIANU s-a născut în 1959. A studiat filologia la Universitatea de Stat din Chişinău. Dintre piesele sale reprezentate, menţionăm: Noi (regia: Mihai Fusu, Teatrul "Luceafărul", 1995), Plasatoarele (regia: Sandu Cozub, Teatrul "Eugène Ionesco", 1998), Achitarea lui Salieri (regia: Mihai Lungeanu, Radio România Cultural, 1998), Luministul (regia: Mihai Ţărnă, Teatrul "Vasile Alecsandri" din Bălţi, 1999 şi Radio România Cultural, 2000). A dramatizat romanele Un veac de singurătate după Márquez şi Anna Karenina după Tolstoi pentru spectacolele realizate de Alexandru Vasilache la Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău şi la Teatrul "Mihai Eminescu" din Botoşani.

A obţinut Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1998) pentru volumul Luministul, Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1999) pentru volumul Totul despre mine!, precum şi Marele Premiu la Festivalul de Dramaturgie Naţională organizat de Teatrul "Satiricus" (2008) pentru piesa Luna la Monkberry.

Piesa Volodea, Volodea... a avut premiera absolută pe 17 ianuarie 2009, sub titlul Made in Est, la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi (regia Claudiu Goga), iar la sfârşitul aceleiaşi luni, a fost montată cu titlul Made in Moldova la Teatrul "Satiricus" din Chişinău (regia Sandu Grecu).

"Despre fenomenul migraţiei ştim din presă şi de la televiziune, acestea, în mod paradoxal, nefăcând altceva decât să-l situeze într-un fel de spaţiu al virtualităţii. Ai impresia că totul se întâmplă "undeva", "altcuiva", nu "aici" şi nu "nouă". Apoi, "metodele" prin care oamenii noştri ajung ilegal în ţările occidentale par atât de neverosimile, încât ajungi să-i suspectezi pe jurnalişti de goană după senzaţional.

Când s-a întâmplat să aud astfel de întâmplări "neverosimile" chiar din gura oamenilor care au participat la ele, am fost de-a dreptul şocat. În faţa mea stătea un tânăr consătean, care "călătorise" din Belgia până în Irlanda într-un container. Fiindcă era vorba despre un container etanş, el, împreună cu alţi trei inşi ? doi bărbaţi şi o femeie ? au trebuit să fie băgaţi într-o pungă de folie şi să respire printr-un furtun, al cărui capăt ieşea printr-o gaură făcută cu burghiul de către traficantul care îi trimisese în Irlanda. Şocul meu a fost dublat de acel binecunoscut sentiment pervers al scriitorului care îşi spune că "din chestia asta ar putea ieşi o piesă bună".

Este primul text "documentar" pe care l-am scris, toate faptele relatate în piesă se bazează pe evenimente reale, iar personajele au prototipuri în viaţa reală. Eu nu a trebuit decât să fac din poveştile diferiţilor oameni (unii dintre ei nu s-au întâlnit niciodată în viaţa reală) un subiect unitar."


Constantin Cheianu

"Constantin Cheianu a scris o piesă de teatru pe o temă de o tulburătoare actualitate: migraţia. Mai precis, migraţia ilegală a basarabenilor în Occident ? fenomenul care menţine statul dintre Prut şi Nistru pe o linie de plutire. E un fel de Ťstabilitate a ologuluiť, al cărei preţ se traduce în zeci de mii de vieţi distruse sau mutilate. O poveste despre cruzime şi tandreţe, o poveste pe care, vai, o cunoaştem atât de bine, în multiple versiuni, cu linia subţire ce desparte compasiunea umană de ispita supravieţuirii pe seama celuilalt. Containerul: un simbol al destinului basarabean. Mai întâi, deportaţi de ruşi în vagoanele de vite spre Siberia, vorba unui personaj din piesă, acum, "îmbuteliaţi" benevol în containere de vid către paradisul occidental. Moldova ? o "ţară" izolată între pereţii etanşi ai unui container, tractat când spre Est, când spre Vest. Schimbarea punctelor cardinale ne găseşte la fel de vulnerabili, la fel de ataşaţi stigmatului nostru de victimă..."

Vitalie Ciobanu, Contrafort, octombrie 2007

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Teatrul Odeon
Parteneri
Mărturia unui pacient care a supravieţuit la ATI din Spitalul Pantelimon
x close