Antena 3 CNN Actualitate Cultură Ziua Femeii, din antichitate, prin comunism şi în democraţie

Ziua Femeii, din antichitate, prin comunism şi în democraţie

Ziua Femeii, din antichitate, prin comunism şi în democraţie
Sursa foto: ziua femeii
08 Mar 2009   •   12:33

Ziua Femeii se sărbătoreşte încă de pe vremea grecilor antici. Totuşi, impunerea sa ca sărbătoare internaţională a fost consfinţită abia în anul 1977, printr-o rezoluţie a Adunării Naţiunilor Unite.

Sărbătorea de 8 martie îşi are originea în festivalul dedicat zeiţei Cybele. În mitologia greacă, Cybele era zeiţa pământului şi mama tuturor zeilor ce trăiau pe muntele Olimp. Festivalul ţinut în cinstea ei purta numele de Hilaria şi dura trei zile, de pe 15 până pe 18 martie.

Cybele a fost preluată şi în mitologia romană, iar cultul ei era primul din calendarul roman. După creştinizare, sărbătorile în cinstea zeiţei au fost înlocuite cu cele ale Mariei, mama lui Iisus.

O variantă a zilei femeii se regăseşte în Anglia secolului al XVI-lea. În "Sâmbăta Mamelor", din Postul Paştelui, slujitorii care munceau departe de casă căpătau învoirea de a-şi vizita familia.

Muncitoarele din Statele Unite au început să-şi sărbătorească ziua, în 1857. Manifestarea era dedicată luptei împotriva inechităţilor sociale şi a discriminării dintre sexe.

Nevoia unei zile dedicate femeii, care sa fie sarbatorită la nivel internaţional, apare în 1910, la Copenhaga, în cadrul Internaţionalei Socialiste. Sărbătoarea a fost adoptată apoi şi în Austria, Danemarca şi Elveţia. În urma revoluţiei bolşevice, Lenin a oficializat ziua femeii pe tot teritoriul fostei URSS.

Sărbătoarea a fost impusă, pe plan internaţional, în 1977, printr-o rezoluţie a Naţiunilor Unite. În ţara noastră, 8 martie se sărbătoreşte din perioada regimului comunist.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Ziua Femeii 8 martie comunism
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close