Antena 3 CNN Actualitate Darius Vâlcov: Nu cred că s-a pus niciodată problema să renunțăm la „taxa pe lăcomie”

Darius Vâlcov: Nu cred că s-a pus niciodată problema să renunțăm la „taxa pe lăcomie”

5 minute de citit Publicat la 21:19 10 Feb 2019 Modificat la 21:19 10 Feb 2019
Darius Vâlcov: Nu cred că s-a pus niciodată problema să renunțăm la „taxa pe lăcomie”

Darius Vâlcov, consilierul premierului, a explicat că există o diferență foarte mare între dobânda la credit și dobânda la depozit și că din acest motiv Bnaca Națională ar trebui să intervină. 

„Nu e ilegal să nu ai cont la bancă. Dar în momentul în care acest ecart de 1 la 8 între dobânda la credit și dobânda la depozit, care e practicată doar în România din toate cele 28 de state europene, acest ecart pe care băncile din România îl practică îi îndeamnă pe unii la boicot. Credem că Banca Națională trebuie să intervină și să reducă rapid această diferență uriașă între banii cu care se atrag banii de la populație și banii care se plasează la populație”. 

„În momentul în care ții banii la o bancă astăzi și primești 1%, când inflanția, BNR spune, că e tot timpul 2,5, plus, minus 1%, în parametri ideali. Orice ai face, dacă îi ții la bancă, se diminuează puterea de cumpărare. Până nu se rezolvă această problemă cu banii care sunt plătiți oamenilor nu cred că are sens”, a spus fostul ministru. 

Darius Vâlcov a declarat că nu se va renunța la „taxa pe lăcomie”, dar există discuții legate de anumite modificări. 

„Nu cred că s-a pus niciodată problema. Există discuții pe taxa de lăcomie pe anumite aspecte, și aici vorbim în special de partea de energie, și acolo sunt niște analize pentru că anul 2018, în afară de faptul că economia a dus-o într-un ritm bun, s-au făcut și tot felul de analize care vor pregăti sau au pregătit reformele din acest an. Și aici, în ceea ce privește energia, vorbim despre o componentă de reformă și e posibil ca pe acest mic segment să se modifice”, a explicat Vâlcov. 

„Au fost presiuni uriașe ca să se elimine taxa pe lăcomie. Cel mai mult au venit de departe de la piața de capital și piața bancară. Gândiți-vă doar că pe piața de capital astăzi sunt șapte jucători care administrează pensii private de 47 de miliarde de lei. În 2018 au reușit performanța ca cu acești bani să obțină un randament de doar 2,7% în condițiile în care inflația a fost 3,3. Asta înseamnă că 7,2 milioane care au depus banii pentru administrare privată s-au trezit cu banii administrați prost spre foarte prost, în sensul în care nici măcar nivelul inflației nu a putut fi depășit de randamentul Pilonului II de pensii. Asta în timp ce randamentul firmelor, tot pe anul trecut, a fost de 49%”. 

În ceea ce privește bugetul pe 2019, Vâlcov a spus că discuțiile cu UMDR s-au încheiat în condiții foarte bune.  

„Discuțiile pe buget cu UDMR s-au încheiat și s-au încheiat în condiții foarte bune. S-au analizat toate aspectele bugetului și cred că s-au rezolvat 99% din discuții. Înțeleg că până vinerea viitoare bugetul va fi aprobat”. 

Consilierul premierului a spus că salariul mediu net va fi de aproximativ 3100 de lei anul acesta. 

„Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știe oamenii este că salariul mediu net anul acesta va fi aproximativ 3100 de lei. Asta înseamnă o creștere de 50% față de 2016, când era aproximativ 2000 de lei. Asta înseamnă că pe medie, în ultimii trei ani de zile, salariul tuturor românilor, tuturor celor care au contracte de muncă a crescut cu 50%, dar pe medie. Toate aceste lucruri s-au întâmplat și se întâmplă în condițiile în care pentru cei doi ani care despart 2016 de 2019, deci pentru anul 2017 și 2018, cumulat inflația a fost mai mică de 5%. Deci ceea ce a rămas oamenilor după doi ani și jumătate e o diferență medie între 50 și 5%, deci 45%. Una e când vorbim de salariul mediu public și alta e când vorbim de salariul mediu privat. Salariul mediu privat e undeva la 30% pentru acești doi ani și jumătate, iar cel public se apropie de 80%”.

„E clar că sunt frustrări și e clar că nu e normal, dar asta nu înseamnă că statul trebuie să stea după mediul privat. Dacă, de exemplu, într-o agenție de presă sau într-o televiziune a statului, salariile sunt aproximativ egale cu cele din mediul privat, ceea ce înseamnă că mediul privat recompensează bine pe acest sector. Hai să ne gândim la Sănătate. Avem 680 de spitale, între care 305 la privat și 375 la public. Deci la spitale, doctorii sunt mult mai bine plătiți la stat decât la privat. Probabil salariile ar trebui să fie și la privat la fel de mari, dar și serviciile ar trebui să fie la public ca la privat”. 

„Nimeni nu garantează că dacă o altă formațiune politică vine și are o altă viziune, spune că consideră că s-au dat prea mulți bani în această zonă a asistenței sociale, a pensiilor.. poate să vină PNL să spună că anulează legea pensiilor și a salarizării și ne întoarcem la momentul 2016.. atunci probabil ai cinci milioane și ceva de pensionari și încă un milion și jumătate de salariați care vor reacționa”. 

„Ce trebuie să mai știe despre acest buget populația și ar trebui să ceară anul acesta autorităților. Dacă anul trecut s-au alocat 20 de miliarde de lei pentru Educație, anul acesta se alocă 30 de miliarde. Aceste 10 miliarde în plus se duc către programe și investiții. Toate cele 1466 de școli vor primi 10 mii de euro pentru a-și achiziționa o toaletă modernă, mobilă. Mă refer la cele care au grupuri sanitare în curte, sunt enorm de multe. O altă zonă este cea a dotării cu table inteligente. În toate școlile sunt prevăzuți bani ca în toate clasele să intre table inteligente. Și să se dea tablete la toți copiii ca să nu mai existe această problemă a manualelor”. 

„Nimeni nu garantează că dacă o altă formațiune politică vine și are o altă viziune, spune că consideră că s-au dat prea mulți bani în această zonă a asistenței sociale, a pensiilor.. poate să vină PNL să spună că anulează legea pensiilor și a salarizării și ne întoarcem la momentul 2016.. atunci probabil ai cinci milioane și ceva de pensionari și încă un milion și jumătate de salariați care vor reacționa”. 

„Ce trebuie să mai știe despre acest buget populația și ar trebui să ceară anul acesta autorităților. Dacă anul trecut s-au alocat 20 de miliarde de lei pentru Educație, anul acesta se alocă 30 de miliarde. Aceste 10 miliarde în plus se duc către programe și investiții. Toate cele 1466 de școli vor primi 10 mii de euro pentru a-și achiziționa o toaletă modernă, mobilă. Mă refer la cele care au grupuri sanitare în curte, sunt enorm de multe. O altă zonă este cea a dotării cu table inteligente. În toate școlile sunt prevăzuți bani ca în toate clasele să intre table inteligente. Și să se dea tablete la toți copiii ca să nu mai existe această problemă a manualelor. Mai e o mare problemă, cea cu rechizitele. Noi sperăm ca 70-80% din copii să primească rechizite și chiar și un voucher pentru trening și adidași fiindcă ești obligat să faci și ora de sport”. 

 

 


 

×
Parteneri
x close