Antena 3 CNN Actualitate Decizie CEDO contra FNI

Decizie CEDO contra FNI

Decizie CEDO contra FNI
28 Feb 2008   •   09:34

Mureşeanul Aurel Beian a reuşit să învingă statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, într-un proces legat de Fondul Naţional de Investiţii. Ziarul „Adevărul” prezintă povestea unui om care a crezut în promisiunile fondului patronat de Sorin Ovidiu Vîntu şi a pierdut. Curtea europeană i-a dat însă câştig de cauză. Necazurile au început pentru Aurel Beian în momentul prăbuşirii Fondului de Investiţii. Bărbatul şi-a vândut apartamentul din Târgu Mureş pentru suma de 95 milioane de lei şi mai avea aproape 100 de milioane de ridicat de la Fond, pentru a-şi plăti casa în care locuieşte astăzi.

În decembrie 1999 şi aprilie 2000, familia Beian a achiziţionat titluri de participare la FNI, iar în mai 2000, Aurel Beian s-a prezentat la birourile fondului patronat de Sorin Ovidiu Vântu pentru a-şi răscumpăra titlurile. Fondul Naţional de Investiţii nu i-a dat, însă, curs cererii.

Drept urmare, în aprilie 2001 familia Beian a deschis la Tribunalul Mureş o acţiune împotriva CEC, de restituire a sumei de peste 120 milioane lei vechi. Suma reprezenta valoarea reactualizată a titlurilor de participare la fond. Pe 23 mai, însă, familiei lui Aurel Beian i s-a solicitat să plătească taxa de timbru de peste 8 milioane lei vechi.

Aurel Beian a depus la Administraţia Financiară o cerere de exonerare de la plata acesteia, dar cererea i-a fost respinsă. În concluzie, Tribunalul a anulat acţiunea civilă a familiei Beian.

Singura soluţie pentru familia Beian s-a dovedit a fi CEDO. Aurel Beian a depus plângere la Curte în ianuarie 2003, iar un an mai târziu a primit răspunsul acesteia, care i-a dat dreptate.

Până acum, Ioana Maria Vlas este singura persoană care se află în arest în dosarul FNI. Curtea de Apel Bucureşti a dispus, însă, în urmă cu zece zile, emiterea unui mandat de aducere pe numele omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, pentru a fi audiat în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, el urmând a fi adus de Poliţie la proces.

Instanţa a stabilit termen de audiere a omului de afaceri în 3 martie, în acest sens emiţând un mandat de aducere a lui Sorin Ovidiu Vântu, mandat care se pune în executare de Poliţie.

Cea care a cerut audierea lui Sorin Ovidiu Vântu a fost Ioana Maria Vlas, care a motivat că omul de afaceri a fost scos de sub urmărire penală în rechizitoriul Ministerului Public, deşi ar fi fost beneficiarul unor sume importante din fondul de investiţii.

Antena 3

×
Parteneri
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!
x close