Antena 3 CNN Actualitate Decizie în cazul lui Traian Băsescu. Instanța urmează să se pronunțe în dosarul colaborării cu fosta Securitate

Decizie în cazul lui Traian Băsescu. Instanța urmează să se pronunțe în dosarul colaborării cu fosta Securitate

Decizie în cazul lui Traian Băsescu. Instanța urmează să se pronunțe în dosarul colaborării cu fosta Securitate
Sursa foto: Foto: Agerpres
20 Sep 2019   •   08:18

Curtea de Apel Bucureşti va decide soarta lui Traian Băsescu. 

Instanţa urmează să pronunţe astăzi sentinţa pe fond în dosarul în care fostul preşedinte este acuzat că a fost colaborator al fostei Securităţi, unde semna rapoarte sub numele de Petrov Traian .

Băsescu a negat acuzaţiile în repetate rânduri şi a declarat că nu a ştiut că directia de contrainformaţii din care ar fi făcut parte încă de pe vremea când era student al Institutului de Marină aparţinea Securităţii.

Mai exact, Traian Băsescu s-a apărat spunând că nu a ştiut că direcţia de contrainformaţii militare în care fusese racolat de pe băncile Institutului de Marină era parte a fostei securităţi, fapt care i-ar fi fost adus la cunoştinţă abia după Revoluţie. 

Argumentele ar putea însă să nu ţină în faţa instanţei. Jurnaliştii de la lumea justiţiei au prezentat o decizie a Curţii de Apel Bucureşti din 2015, care ar putea fi luată în cosiderare ca precedent. În acel dosar, pârâtul, a susţinut exact ca Băsescu, faptul că nu a ştiut exact de ce structură aparţine direcţia de contrainformaţii militare. Atunci, atât Ministerul Apărării naţionale, cât şi cel de Interne au trimis răspunsuri prin care au atestat apartenenta Directiei a IV-a la Securitate. În consecinţă, pârâtului i s-.a recunoscut calitatea de colaborator al fostei Securităţi. 

Potrivit specialiştilor în drept, în condiţiile în care se va constata definitiv că Traian Băsescu a fost lucrător al Securităţii, acesta ar putea pierde toate beneficiile ce decurg din faptul că a fost preşedintele statului, pe motiv că a obţinut funcţia pe bazan unui fals în declaraţii. De menţionat că deocamdată, Băsescu se afla în faza în care este judecat pe fond.

×
Parteneri
Un român nu a putut fi declarat mort, deși acum ar avea peste 120 de ani
x close