Decizie în cazul lui Traian Băsescu. Instanța urmează să se pronunțe în dosarul colaborării cu fosta Securitate

20 Sep 2019   •   08:18
Decizie în cazul lui Traian Băsescu. Instanța urmează să se pronunțe în dosarul colaborării cu fosta Securitate Foto: Agerpres

Curtea de Apel Bucureşti va decide soarta lui Traian Băsescu. 

Instanţa urmează să pronunţe astăzi sentinţa pe fond în dosarul în care fostul preşedinte este acuzat că a fost colaborator al fostei Securităţi, unde semna rapoarte sub numele de Petrov Traian .

Băsescu a negat acuzaţiile în repetate rânduri şi a declarat că nu a ştiut că directia de contrainformaţii din care ar fi făcut parte încă de pe vremea când era student al Institutului de Marină aparţinea Securităţii.

Mai exact, Traian Băsescu s-a apărat spunând că nu a ştiut că direcţia de contrainformaţii militare în care fusese racolat de pe băncile Institutului de Marină era parte a fostei securităţi, fapt care i-ar fi fost adus la cunoştinţă abia după Revoluţie. 

Argumentele ar putea însă să nu ţină în faţa instanţei. Jurnaliştii de la lumea justiţiei au prezentat o decizie a Curţii de Apel Bucureşti din 2015, care ar putea fi luată în cosiderare ca precedent. În acel dosar, pârâtul, a susţinut exact ca Băsescu, faptul că nu a ştiut exact de ce structură aparţine direcţia de contrainformaţii militare. Atunci, atât Ministerul Apărării naţionale, cât şi cel de Interne au trimis răspunsuri prin care au atestat apartenenta Directiei a IV-a la Securitate. În consecinţă, pârâtului i s-.a recunoscut calitatea de colaborator al fostei Securităţi. 

Potrivit specialiştilor în drept, în condiţiile în care se va constata definitiv că Traian Băsescu a fost lucrător al Securităţii, acesta ar putea pierde toate beneficiile ce decurg din faptul că a fost preşedintele statului, pe motiv că a obţinut funcţia pe bazan unui fals în declaraţii. De menţionat că deocamdată, Băsescu se afla în faza în care este judecat pe fond.

x close