Antena 3 CNN Actualitate România în Schengen | Decizie istorică la Consiliul JAI. Se dă votul final pentru aderarea țării noastre la zona liberă de circulație

România în Schengen | Decizie istorică la Consiliul JAI. Se dă votul final pentru aderarea țării noastre la zona liberă de circulație

România în Schengen. A mai ramas puţin timp până la votul care ar putea include România în zona liberă de circulație și care ar elimina orele de așteptare de la frontiere.

de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Dec 2022   •   10:00

Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) a început astăzi, la ora 11:00, la Bruxelles.

Miniștrii vor discuta despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croația și România și vor urmări să adopte decizii în această privință. 

Miniștrii vor evalua, de asemenea, situația generală a spațiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceștia se vor concentra în special pe combaterea introducerii ilegale de migranți și pe interoperabilitatea sistemelor informatice.

Austria rămâne pe poziții și nu vrea România în Schengen. Cancelarul austriac Karl Nehammer și-a menținut, miercuri seara, poziția pe tema aderării României la Spațiul Schengen, în cadrul unei conferințe susținute alături de președintele PPE, Manfred Weber, de la Viena.

Sunt multe probleme care trebuie discutate, migrația fiind problema principală. Lucrăm din greu pentru a ne proteja graniţele externe, a spus cancelarul austriac, adăugând că există o problemă de securitate.

Oficialii români au încercat să schimbe decizia Austriei, care se opune extinderii Spațiului Schengen, cancelarul austriac invocând faptul că mulți migranți care ajung în Austria au trecut ilegal granița de la noi.

Reporterii Antena 3 CNN sunt în locurile în care se iau deciziile istorice.

UPDATE: Austria a votat împotrivă și a blocat intrarea României în Schengen

Austria și-a menținut până la capăt opoziția față de intrarea României în Schengen și a blocat intrarea țării noastre în spațiul de liberă circulație, transmite Antena 3 CNN.

Germania amenință să blocheze Croația în Schengen din cauza opoziției Austriei față de România

Miniștrii de Interne din Uniunea Europeană nu reușesc să se pună de acord, în unanimitate, pentru aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen, arată surse Antena 3 CNN.

Europarlamentarul Victor Negrescu a arătat că Austria ar fi deschis "ușa negocierilor".

"În intervenția inițială, ministrul austriac de Interne a spus că respinge aderarea României și Bulgariei. Austriecii au venit cu o serie de condiții suplimentare. Au vorbit despre nevoia de a accentua cooperarea pe zona de protecție a frontierei, au cerut sprijin financiar pentru statele europene care se confruntă cu migranți care nu au fost înregistrați. Au cerut, de asemenea, condiții mai ușoare pentru returnarea migranților. Practic, au pus o serie de condiții la care Comisia Europeană urmează să ofere răspunsuri în cadrul discuțiilor informale care au loc în prezent.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, înainte de Consiliul JAI: "Croaţia, Bulgaria şi România sunt pregătite din punct de vedere tehnic"

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a făcut o declarație, în urmă cu puțin timp, înaintea Consiliului JAI, unde se va da votul privind aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen.

"Daţi-mi voie să repet ceea ce Comisia a spus în mod public de mai multe ori, faptul că Croaţia, Bulgaria şi România sunt pregătite din punct de vedere tehnic să intre în spaţiul Schengen.", a subliniat Margaritis Schinas.

"Au făcut ceea ce le-am cerut să facă, au făcut mai mult decât le-am cerut să facă, au îndeplinit toate criteriile şi sunt gata.

Puţinele ezitări care rămân sunt politice. Ele subminează două chestiuni foarte simple: faptul că suntem mai puternici, nu mai slabi, prin extinderea Schengen, dar şi faptul că această extindere înseamnă controale mai multe şi mai bune.", a adăugat acesta.

 

Karl Nehammer, Cancelarul Austriei: Miza este securitatea cetăţenilor noştri

În continuare avem peste 75.000 de migranți neînregistraţi, vin din România și Bulgaria, nu e o discuție politică, ci bazată pe fapte.

Karl Nehammer a mai declarat că ministrul de interne al ţării sale are "un nou calendar pentru primăvara următoare" în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Miniștrii de interne au pe masă ca primăvara viitoare să luam o decizie pentru România și Bulgaria, să ne uităm cum putem modifica legislația, ca să asigurăm securitatea, a declarat Nehammer.

Nu putem asigura securitatea la graniţă făcând garduri, a opinat el.

Austria este singura țară care se mai opune aderării României la Spațiul Schengen 

Întrebat dacă joi, în consiliul JAI, Austria va vota împotriva primirii României și Bulgariei în Schengen, Nehammer a evitat un răspuns şi a vorbit din nou despre problema migraţiei.

"România şi Bulgaria au nevoie de sprijinul nostru", a arătat cancelarul austriac. 

"Nu este o discuţie politică, ci una de securitate, nu putem să o ascundem sub preş", a precizat cancelarul austriac. 

Candidaturile României și Bulgariei nu vor fi decuplate, a mai spus Nehammer. "Bulgaria și România vor avea votul împreună, e o procedură care trebuie continuată", a precizat el.
 

Reacția oficialilor români la refuzul Austriei privind aderarea României la Spațiul Schengen

George Simion spune că majoritatea oficialilor de la Bruxelles nu prea au văzut munca europarlamentarilor români și a diplomației române. Potrivit liderului AUR, nici preşedintele Klaus Iohannis nu şi-a făcut treaba pentru ca România să intre în Schengen.

"Avem 33 de europarlamentari români. Ei nu vin nici măcar la ședințe, nu vin la comisii, nu pun problema interesului național al României, dar pe lângă componenta de Parlament European, mai avem Comisia Europeană și Consiliul, unde era sarcina domnului președinte Klaus Iohannis să își facă treaba, să facă lobby pe lângă ceilalți șefi de state și, într-un fel, să condiționeze", a mai spus Simion, miercuri, în direct la emisiunea "Decisiv".

Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, declară că "principala țintă a turiștilor români în Austria sunt pârtiile de schi, însă știm cu toții că nu numai în Austria sunt condiții ideale pentru schiat". Acesta spune că e "de neînțeles" atitudinea guvernului austriac care se opune aderării României la Schengen. 

"Nu sunt nici argumente tehnice, nici o explicație din punct de vedere a unor interese economice. Capitalul austriac e prezent pregnant în multe domenii în România - bancar, petrolier, exploatări forestiere. E datoria noastră să insistăm până în ultimul moment ca mâine să primim acel vot unanim care ar permite intrarea în Spațiul Schengen", a declarat Cadariu.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat miercuri că dreapta europeană trebuie să își asume responsabilitatea și să îl convingă pe cancelarul austriac până joi că România merită să fie în spațiul Schengen.

"Dreapta europeană trebuie să își asume responsabilitatea până la capăt și să-l convingă pe cancelarul austriac până mâine că România merită în Schengen, așa cum au făcut-o celelalte familii politice europene. În astfel de momente vedem cine sunt prietenii adevărați ai României. Dublul standard nu este și nu va fi niciodată o valoare europeană”, a spus președintele PSD.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, susține că, dacă Austria se va abține mâine de la vot în privința aderării României și Bulgariei la Schengen, acest lucru ar însemna doar o amânare până în martie 2023.

"La reuniunea de mâine a miniştrilor europeni de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), unde se va discuta despre aderarea României la Schengen, Austria va putea, în continuare, să utilizeze abţinerea strategică.

Acest lucru nu ar împiedica aderarea României la Schengen, ci ar însemna doar că, din punct de vedere tehnic, aceasta ar putea avea loc la sfârşitul lunii martie 2023. Acest lucru presupune, desigur, că va exista un vot separat în cazul fiecărei ţări şi că aderarea României nu este legată de cea a Bulgariei.", a transmis Kelemen Hunor, miercuri seara.

Protest la Bruxelles față de opoziția Austriei. În fața sediului Consiliului Uniunii Europene s-a scandat "Schengen - România"

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu: "Parlamentul olandez a aprobat aderarea României la Schengen"

"Salut cu căldură finalizarea astăzi (miercuri - n.r.) de către Parlamentul olandez a procedurii de aprobare a poziției favorabile a Guvernului Olandei în sprijinul aderării României la Spațiul Schengen.", scrie pe Twitter Bogdan Aurescu.

"Dialogul nostru politic apropiat și intens cu partenerii olandezi a fost fructuos, ducând la un rezultat favorabil", se mai arată în mesaj.

Aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen va fi votată joi în Consiliul JAI. 

Austria a rămas singura țară care se opune aderării țării noastre la Schengen.

Presa din Austria critică votul împotriva aderării României la Schengen: "Viena umileşte Bucureştiul"

Presa din Austria critică dur decizia Vienei de a se opune aderării României la spaţiul Schengen, spunând că este o hotărâre nedreaptă, care îi afectează inclusiv pe austrieci.

Decizia fermă a Austriei de a bloca aderarea României la spaţiul Schengen a stârnit un val de reacţii în rândul jurnaliştilor austrieci.

Astfel, unul dintre jurnaliştii austrieci remarcă faptul că prin acest vot, Austria îşi pedepseşte propriile companii din România.

"Austria îşi pedepseşte propriile companii din România fără niciun motiv obiectiv. Din cauza frontierei Schengen, camioanele ar fi reţinute ore în şir la vamă, iar companiile austriece ar pierde, de asemenea, o mulţime de bani.

Este într-adevăr de neînţeles de ce Nehammer vrea să "pedepsească" România, dintre toate ţările, pentru faptul că atât de mulţi migranţi au venit în Austria în acest an.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a precizat că mai puţin de trei la sută dintre migranţii ilegali care solicită azil în Austria au trecut anterior prin România. Pe de altă parte, 370.000 de turişti români lasă anual 250 de milioane de euro în hotelurile şi restaurantele austriece", notează jurnalistul Adelheid Wolfl.

Mai mult, jurnaliştii din Austria amintesc că, în urmă cu un an, ţara lor a confirmat faptul că România şi Bulgaria îndeplinesc cerinţele aderării la Schengen.

"În schimb, Austria vizează cu veto-ul său persoanele nepotrivite: Bulgaria şi România au îndeplinit toate cerinţele tehnice pentru a adera la spaţiul Schengen. De altfel, guvernul de la Viena a confirmat deja acest lucru în urmă cu un an.

Faptul că acum se suceşte sugerează că doreşte să prezinte electoratului pe cineva pe care să dea vina pentru cifrele nedorite ale migraţiei. Bulgaria şi România devin astfel pioni în agitata politică austriacă, dar nu rezolvă niciuna dintre problemele de migraţie", afirmă jurnalista Ingrid Steiner-Gashi.

Ce spun românii despre faptul că Austria se opune intrării României în Schengen: "Să convingi pe X și pe Y să te iubească e înjositor"

×
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close