Antena 3 CNN Actualitate Declaraţie a Consiliului European: "Nicio ţară nu are dreptul să îşi invadeze vecinul"

Declaraţie a Consiliului European: "Nicio ţară nu are dreptul să îşi invadeze vecinul"

Membrii Consiliului European au adoptat o declarație, la un an de când Rusia a început războiul împotriva Ucrainei: "Nicio țară nu are dreptul să își invadeze vecinul sau să îi violeze suveranitatea și integritatea teritorială. Această agresiune este o crimă împotriva păcii".

Declaraţie a Consiliului European: "Nicio ţară nu are dreptul să îşi invadeze vecinul"
Sursa foto: Getty images
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Feb 2023   •   23:43

"Poporul ucrainean a dat dovadă de o tărie incredibilă în apărarea patriei și a principiilor de bază ale dreptului internațional împotriva agresiunii ruse. Ucrainenii au arătat hotărâre în apărarea democrației și a libertății, reziliență în fața greutăților și demnitate când au avut de înfruntat crimele Rusiei. Poporul ucrainean a arătat lumii întregi că decizia privind viitorul Ucrainei aparține doar ucrainenilor.

Nicio țară nu are dreptul să își invadeze vecinul sau să îi violeze suveranitatea și integritatea teritorială. Această agresiune este o crimă împotriva păcii. Ea violează Carta ONU, valorile ONU și valorile omenirii. Nu putem și nu trebuie să rămânem pasivi în fața unor astfel de crime", se arată în declarație.

Potrivit acesteia, Rusia a vizat în mod sistematic civili, a distrus orașe și a atacat identitatea ucraineană: "Suntem hotărâți să ne asigurăm că toți cei care sunt responsabili pentru crime de război și alte crime grave comise în legătură cu războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei vor fi trași la răspundere. Rusia a folosit ca armă alimentele și energia, a lansat amenințări nucleare iresponsabile și a diseminat narative false cu privire la război. Războiul de agresiune dus de Rusia și consecințele acestuia au afectat în mod semnificativ multe state, în special prin impactul asupra economiei globale și a prețurilor la alimente și mărfuri. Uniunea Europeană va continua să lucreze cu partenerii săi pentru a atenua aceste efecte și pentru a oferi asistență țărilor și popoarelor cele mai afectate".

Citiţi şi: Cel mai rău scenariu în Ucraina: NATO vede semnele pregătirii unui ajutor militar din China pentru Rusia

În declaraţia CE, postată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, se mai arată că Uniunea Europeană va continua să sprijine Ucraina politic, economic, umanitar, financiar și militar, inclusiv prin achiziții rapide și coordonate din industria europeană.

×
Subiecte în articol: Ucraina Război Ucraina
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close