Antena 3 CNN Actualitate Descoperiți. Sistemul dă asaltul. Ce se întâmplă cu Tudorel Toader

Descoperiți. Sistemul dă asaltul. Ce se întâmplă cu Tudorel Toader

4 minute de citit Publicat la 23:49 09 Mar 2019 Modificat la 23:49 09 Mar 2019
Descoperiți. Sistemul dă asaltul. Ce se întâmplă cu Tudorel Toader

În plin mandat al României la Președinția Consiliului Uniunii Europene, războiul pe toate fronturile este mai aprig ca niciodată, deși toate părțile implicate trâmbițau că este nevoie de liniște cât timp România deține așa un rol important în Uniunea Europeană.

Și asta pentru că, pe de o parte, se apropie alegerile, extrem de importante pentru accesul la butoanele interne și externe de control al puterii, iar, pe de altă parte, sistemul se confruntă cu amenințarea unui cutremur fără precedent, care poate duce la schimbarea raporturilor de putere dar și la ani mulți de pușcărie pentru personaje importante.

Valul de capete de acuzare pentru Laura Codruța Kovesi a dat alarma, fiindcă toți știu că, dacă pică cea mai protejată dintre ei, restul nu mai au nicio șansă, plus că fosta șefă DNA nu are de gând să se ducă singură la fund. Iar informațiile pe surse sunt că punerile sub acuzare pentru Kovesi sunt departe de a se termina. Și asta pentru că foștii ei fideli au vorbit.

Andreea Sava a vorbit, în exclusivitate la ”Descoperiți”, despre asaltul care să dă în aceste zile și care este rolul lui Tudorel Toader în toată această ecuație.

Onea și Portocală, cei care deja au interdicție de a lua legătura cu Laura Codruța Kovesi și Florian Coldea, ar avea denunțuri kilometrice în acest cel mai recent dosar de constituire de grup infracțional organizat, la fel, alți doi procurori de bază din DNA ar fi vorbit despre ordinele pe care le dădea Kovesi pentru paradirea țintelor sistemului. Pe lângă denunțuri, procurorii care i-au fost servitori credincioși zeiței anticorupție și-ar fi luat măsuri de precauție.

Înregistrări făcute chiar în interiorul DNA, carnețele în care au notat nume și evenimente importante, iar Onea, fostul șef al unității de elită de la Ploiești, ar avea și o listă cu ținte din mediul politic, de afaceri dar și dintre jurnaliști, listă care ar fi ajuns în mâini… nepotrivite. Așa că nu-i de mirare că s-a activat rețeaua, iar miza este securizarea secretelor și a lui Kovesi, desființarea secției speciale și mazilirea Adinei Florea, ruperea Coaliției și dărâmarea Guvernului sau măcar plecarea lui Tudorel Toader de la Ministerul Justiției.

Pe de altă parte, șeful interimar al DNA vorbește în clar despre 26 de dosare legate de finanțarea campaniilor electorale, pe surse este rostogolită informația că cel puțin 2 dosare grele vizează PSD iar Călin Nistor spune într-un interviu că DNA nu se va implica în campanie dar că asta nu înseamnă că nu pot exista operațiuni de flagrant.

Pentru Kovesi, Monica Macovei a înroșit toate telefoanele de la Bruxelles din rețeaua de influență soroșistă din care face parte și s-a reușit până acum ca negociatorii din procedura numirii șefului Parchetului European să fie mai degrabă înclinați spre tabăra de susținere a Laurei Codruța Kovesi. În plin război, în care Guvernul care a adoptat poziția clară de a nu o susține pe Kovesi și de a-i populariza abuzurile, Viorica Dănicilă a reușit 2 lovituri uriașe de imagine: stabilirea unei vizite în România a numărului 2 din SUA, vicepreședintele Mike Pence, după o discuție la telefon cu acesta, și o cină cu ambasadorul SUA la Uniunea Europeană, Gordon Sondland, în urma căreia oficialul american a postat pe Twitter o fotografie în care le îmbrățișează pe Viorica Dăncilă și pe Luminița Odobescu, ambasadorul României la Uniunea Europeană, cea care a votat, mandatată de Guvern, împotriva lui Kovesi în COREPER, adică în Consiliul Uniunii, celălalt organism care negociază șefia Parchetului European.

Tabăra Kovesi a încercat o replică anemică pe linia SUA, prin propagarea unei nominalizări pentru Kovesi a unei organizații feministe de stânga de pe lângă Harvard, organizație cu care are legături vechi de colaborare George Maior, pentru care există și dovezi publice. De cealaltă parte a baricadei, însă, Coaliția pare nu doar non-combativă dar are un șir de reacții care te lasă mască.

Țipă că Iohannis blochează Guvernul pe toate căile dar dă înapoi pe toate fronturile, de la retragerea nominalizărilor de miniștri până golirea aproape totală de conținut a ordonanței lui Tudorel Toader, care ar fi trebuit să-l împiedice pe Augustin Lazăr, de exemplu, să rămână Procuror General prin delegare și după expirarea mandatului, așa cum se întâmplă la DNA unde Iohannis nu a dat de mai bine de 4 luni un răspuns în privința Adinei Florea. De-odată, Tudorel Toader pare că a devenit o urgență majoră a Coaliției, frâna principală în lupta cu statul paralel fiindcă nu se mișcă destul de repede în luarea unor măsuri și este amenințat public și direct cu remanierea.

”Eu am vorbit de faptul că după ce am trecut legile justiției prin toate filtrele posibile, cu toată transparența, nu aș mai fi vrut să văd ordonanțe. Nu am cum să fiu confortabil. Din păcate, ceea ce încercăm noi să modificăm reprezintă un sistem atât de profund toxic, încât nu e foarte simplu. Are rădăcini foarte adânci. Monstrul ăsta cu care ne-am luptat noi era foarte puternic, nu era o păpădie. La prima vedere, lucrurile sunt foarte în regulă. Am vorbit cu doi reprezentanți ai Comisiei de la Veneția, s-au cam lămurit. Pe Tudorel Toader nu îl acuzăm de nimic. Dacă era vorba să îl remaniem, o făceam pur și simplu. Dacă avem o discuție, dacă l-ați urmărit pe Tudorel Toader când și-a făcut un bilanț, chiar el și-a găsit reproșuri. Facem evaluarea din când în când. Ideea este că dacă eu spun deja, sau Iordache spune ceva, nu înseamnă că am decis ceva. Nu e vorba de remaniere, că dacă era făceam o hârtie și... ” a spus senatorul PSD Șerban Nicolae.

×
x close