Antena 3 CNN Actualitate Noi detalii despre atacul terorist de la Moscova. Planul a fost pus la punct în detaliu | Analist politică externă: "Terorismul internațional nu ia pauză"

Noi detalii despre atacul terorist de la Moscova. Planul a fost pus la punct în detaliu | Analist politică externă: "Terorismul internațional nu ia pauză"

Apar noi detalii despre atacul terorist soldat cu cel puțin 115 de morți și revendicat de gruparea teroristă ISIS, de la Moscova.

de Ştefan Petrică    |    24 Mar 2024   •   09:42

Analistul de politică externă, Ștefan Popescu, a subliniat că astfel de acțiuni sunt planificate de ani de zile de către organizațiile teroriste, menționând că Rusia este considerată o țintă de mult timp, iar terorismul internațional este o amenințare constantă care nu cunoaște pauze.

"Războiul din Ucraina pusese sub preș terorismul internațional. Acesta există și ne-a demonstrat din plin pe 7 octombrie în Israel.

Organizațiile teroriste internaționale au o capacitate de reziliere extraordinară, în ciuda efortului mai multor state occidentale, dar și al Rusiei sau Turciei.

Aceste mișcări se refac rapid și sunt capabile de aceste atacuri sângeroase.

În Rusia măsurile de securitate sunt absolut excepționale și cu toate acestea, au reușit, chiar în Capitală un atentat de asemenea amploare.

Este și un eșec al Serviciilor rusești. Este o cauză al fragmentării sistemului internațional", a spus Ștefan Popescu.

Întrebat despre modul în care s-a pregătit acest atentat, analistul a spus:

"Ei sunt din Asia Centrală, vecină cu Afganistanul. Acolo Rusia este marele jandarm. Grănicerii la frontiera cu Afganistan sunt ruși și poliție militară rusească, deci este clar că Rusia a fost vizată și ca urmare a prezenței în Asia Centrală.

Mă aștept la o instrumentare a acestei tragedii pentru a întări și mai mult controlul asupra societății și inclusiv la o escaladare pe frontul din Ucraina pentru că statul rus va dori să transmită un mesaj de forță, că este stăpân al situației", a mai precizat analistul.

Întrebat ce crede că va face Vladimir Putin de acum, analistul a spus:

"Combaterea terorismului a însemnat o apropiere cu statele occidentale. După atentatele din 11 septembrie din SUA, s-a produs un teren de cooperare între SUA și Rusia.

Este posibil, dacă terorismul internațional poate pune în pericol și zone din Occident să se reînnoiască această cooperare. 

Întrebat cât timp le-ar fi putut lua teroriștilor să organizeze masacrul, Ștefan Popescu a spus: 

"Asemenea atacuri sunt pe agenda organizaților teroriste de ani de zile.

De ani de zile Rusia este considerată o țintă a acestora. Pregătesc continuu atacuri. Trebuie să fim conștienți că terorismul internațional nu ia pauză", a spus Ștefan Popescu, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: atentat terorist Moscova
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close