Antena 3 CNN Actualitate Dezastrul din buget: miniștrii care i-au îndatorat pe români cu 200 de miliarde de lei 

Dezastrul din buget: miniștrii care i-au îndatorat pe români cu 200 de miliarde de lei 

Guvernele Ciucă și Ciolacu i-au îndatorat pe români până la cele mai ridicate niveluri din istoria țării.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Feb 2024   •   20:15

O analiză realizată de Antena 3 CNN arată următoarea situație:

În 2023, în mandatul miniștrilor Adrian Câciu (PSD) şi Marcel Boloş (PNL), suma împrumutată de România s-a ridicat la 40,6 miliarde de euro.

În 2021, în timpul guvernului condus de Florin Cîțu, împrumuturile au atins valoarea de 21 de miliarde de euro.

În 2020, când prim-ministru era Ludovic Orban, banii luați cu împrumut de țara noastră au ajuns la suma de 33,4 miliarde de euro.

La acest tablou se adaugă faptul că România a împrumutat, de la începutul acestui an, trei miliarde de euro, în condițiile în care necesarul de finanțare pentru tot anul curent este estimat la 36,2 miliarde de euro.

Împrumuturile masive nu sunt negate de reprezentanții PSD și PNL.

Reprezentanții PSD și PNL se acuză unii pe alții pentru împrumuturile masive

Însă, în condițiile în care coaliția "scârțâie" din toate încheieturile, cel mai recent ca urmare a dezacordului pe tema comasării alegerilor, reprezentanții celor două partide se arată foarte dispuși să arunce responsabilitatea unii asupra celorlalți.

"Cunoaștem dezastrul pe care ministrul Adrian Câciu l-a lăsat la Ministerul Finanțelor și nu înțeleg de ce a fost recompensat cu un alt portofoliu de ministru după ce a plecat de la Finanțe. Știm ce previzionări a făcut pentru bugetul din 2023, ce gradul de încasare a avut în 2023. Deci, a lăsat un dezastru", a spus deputatul PNL Adrian Cozma la Antena 3 CNN.

Este foarte complicat atunci când stai cu un reprezentat al Partidului Național Liberal... Cel mai mare împrumut a fost făcut de Guvernul Orban în 2019. Atunci, valoarea datoriei publice a atins 35,1% din Produsul Intern Brut. Cât privește banii împrumutați în 2023, aceștia trebuie 'împărțiți' între mandatele PSD și PNL la Ministerul de Finanțe", a spus, la rândul său, senatorul PSD Marius Humelnicu la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close