Antena 3 CNN Actualitate Dezvăluiri despre răpirea jurnaliştilor din Irak

Dezvăluiri despre răpirea jurnaliştilor din Irak

Dezvăluiri despre răpirea jurnaliştilor din Irak
29 Apr 2015   •   13:05

Omar Hayssam a orchestrat răpirea jurnaliştilor din Irak, în 2005, pentru a-şi salva averea. Este concluzia judecătorilor Curţii Supreme, cuprinsă în motivarea condamnării fraţilor lui Hayssam şi armatorului navei cu care sirianul a părăsit ţara. Hayssam voia să facă o avere din răscumpărarea plătită de statul român pentru cei 3 jurnalişti, iar în România să fie iertat de autorităţi de dosarele pe care el avea, după ce devenea salavatorului acestora.

Criza ostaticilor a pornit de la problemele financiare ale lui Hayssam, potrivit judecătorilor de la Curtea Supremă. Iar unicul scop al acestuia era să îşi salveze averea.

"Declanşarea la sfârşitul anului 2004 a cercetărilor relativ la infracţiuni economice asupra firmelor controlate de către Omar Hayssam a condus în mod direct la criza ostaticilor români răpiţi în Irak şi a scos la lumină modalitatea în care, prin obţinere frauduloasă de fonduri şi pentru a-şi proteja contravaloarea fondurilor ilicite obtinute, Omar Hayssam a recurs la iniţierea constituirii şi finanţarea unei entităţi teroriste. În momentul deconspirării activităţilor şi angajarea răspunderii sale penale Omar Hayssam a reuşit, în mod organizat, după cele mai bine elaborate reguli în materie de diversiune teroristă la toate nivelele autorităţilor publice(...) să părăsească teritoriul României sustrăgându-se de la răspunderea penală", se arată în motivarea instanţei.

Sirianul, care a condus în mod direct la criza ostaticilor români răpiţi în Irak, urma să câştige de două ori. După ce banii statului din răscumpărare erau plătiţi şi rămâneau în afara ţării, Hayssam plănuia să fie iertat în ţară de dosarele pe care le avea.

"În cadrul planului său infracţional, Omar Hayssam intenţiona să procedeze la răpirea jurnaliştilor români pentru a putea ulterior „să pozeze" în salvator al acestora, considerând că printr-un astfel de „act de eroism" va obţine recunoştinţa autorităţilor române şi va fi exonerat de o eventuală răspundere penală. În paralel acesta urmărea şi scoaterea din România a contravalorii afacerilor sale sub pretextul plăţii unei recompense către „răpitorii" jurnaliştilor român", mai arată judecătorii în motivare.

Odată zădărnicit planul, teroristul şi-a plănuit fuga din ţara, cu ajutorul fraţilor săi, chiar cu riscul ca ei să fie prinşi şi condamnaţi.

"În portul Alexandria se aflau la momentul sosirii navei Iman T, Tartousi Mustafa şi Omar Samir, unul din fraţii din Siria ai lui Omar Hayssam. Acesta din urmă este de cetăţenie rusă şi siriană, fiind şi posesorul a două paşapoarte, iar asemănarea fizică între acesta şi numitul Omar Hayssam este foarte mare(...). Din momentul sosirii în portul egiptean, Omar Hayssam şi-a atribuit identitatea de "Samir" şi a utilizat paşaportul sirian al fratelui său" - motivarea instanţei.
 
Decizia instanţei în cazul Hayssam a fost luată fără a fi consultate documente strict secrete. E vorba de 110 file aflate sub incidenţa legii informaţiilor clasificate.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close