Antena 3 CNN Actualitate Digul din Galaţi, aproape finalizat. Dunărea va atinge nivelul maxim pe 10 iulie (VIDEO)

Digul din Galaţi, aproape finalizat. Dunărea va atinge nivelul maxim pe 10 iulie (VIDEO)

Digul din Galaţi, aproape finalizat. Dunărea va atinge nivelul maxim pe 10 iulie (VIDEO)
06 Iul 2010   •   09:37

Mii de pompieri, militari şi voluntari muncesc zi şi noapte la ridicarea digului din Galaţi, care să protejeze oraşul de apele Dunării. Totul se face contra cronometru, întrucât Dunărea creşte de la o oră la alta. Potrivit "Apele Române", nivelul maxim la Galaţi va fi atins pe 10 iulie.

Digul de 4,5 kilometri ar trebui să fie gata în cursul zilei de marţi, însă nu oferă încă o garanţie că zona Valea Oraşului nu va fi inundată. Chiar şi autorităţile afişează un optimism moderat.

Viceprimarul Galaţiului, Nicuşor Ciumacenco, susţine că ridicarea digului de protecţie a oraşului nu este suficientă pentru siguranţa celor aproximativ 8.000 de locuitori aflaţi în zona inundabilă a Dunării. Acesta consideră că Guvernul ar trebui să recurgă la măsura anunţată de către ministrul Vasile Blaga ca fiind una extremă, respectiv de spargere a digului de la Cotu Pisicii, de pe malul tulcean al Dunării.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, Eugen Chiriţă, a declarat, marţi dimineaţă, pentru Mediafax, că digul a fost finalizat în proporţie de 80%, iar în prezent specialiştii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor fac măsurători şi indică valorile de nivel. Chiriţă susţine că,  în cursul zilei de marţi, construcţia va fi gata.

Câteva zeci de voluntari au venit în ajutorul jandarmilor la construirea digului. Localnicii sunt însă nemulţumiţi de ritmul lucrării. 

În partea de sud a oraşului, circulaţia rutieră a fost blocată din cauza apelor care s-au apropiat la mai putin de 50 de cm de blocuri. Iar pericolul este cu atât mai mare cu cât digul făcut în zonă de localnici nu pare să mai reziste mult.

Dunărea atinge nivelul maxim pe 10 iulie

Viitura este aşteptată să înceapă miercuri, 7 iulie, dar, potrivit unui comunicat emis de ANAR (Administraţia Naţională "Apele Române"), Dunărea va atinge nivelul maxim la Galaţi pe 10 iulie, când este prognozat un nivel de 687 de centimetri peste cota istorică atinsă în anul 2006. În funcţie de situaţie se va decide supraînălţarea barajului.

Dunărea creşte între timp, cu 2-3 centimetri pe zi. Apele Române au anunţat deja că au fost depăşite cotele maxime din 2006 la Brăila, Galaţi şi Feteşti.

"Marţi, la intrarea în ţară, Dunărea avea un debit de 12.120 mc/s, fiind în scădere, comparativ cu maximul atins de 13.300 mc/s (al doilea debit maxim atins pe Dunăre în ultima perioadă), dar peste media multianuală a lunii iulie (5.350 mc/s)", se arată în comunicatul ANAR.

"Pe sectoarele aval Porţile de Fier, nivelele Dunării au fost într-o uşoară creştere pe sectorul Giurgiu şi aval, urmând ca unda de viitură să se propage pe sectorul Oltenita pana in aval. In ultimele 24 ore, la Fetesti, Dunarea a inregistrat o crestere cu 10 cm, nivelul fiind de 752 cm (+ 42 cm peste CP), la Braila, inregistreaza o crestere cu 4 cm (un nivel de 713 cm (+ 53 cm peste CP), iar la Galati o crestere cu 1 cm.  un nivel de 678 cm (+ 18 cm peste CP). Dunarea depaseste  cotele istorice din anul 2006 in trei sectiuni: Braila cu 24 cm, Galati cu 14 cm si Fetesti cu 32 cm. Conform prognozelor INHGA, Dunarea va atinge nivelul maxim la Galati in data de 10 iulie, cu un nivel de 687 cm (in crestere cu 10 cm fata de cel de astazi), fiind cu 24 cm peste cota istorica inregistrata in anul 2006", se mai arată în comunicatul ANAR.

Antena3.ro

Foto: Intact Images

×
Subiecte în articol: viitura Galați dig Dunare
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close