Antena 3 CNN Actualitate DIICOT, despre cânepă și produsele CBD: Indiferent de concentrație, se încadrează noțiunii de drog și sunt ilegale

DIICOT, despre cânepă și produsele CBD: Indiferent de concentrație, se încadrează noțiunii de drog și sunt ilegale

DIICOT a publicat o atenționare, marți, după ce tot mai multe magazine sau firme din mediul online au început să comercializeze produse din cânepă. Autoritățile precizează că orice produs care conţine Tetrahidrocanabinol (THC), substanţă psihotropă, biosintetizată de planta canabis, indiferent de concentraţie, se încadrează noţiunii de drog de risc şi intră sub incidenţa dispoziţiilor penale.

DIICOT, despre cânepă și produsele CBD: Indiferent de concentrație, se încadrează noțiunii de drog și sunt ilegale
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    19 Ian 2021   •   18:40

Procurorii arată că, în cursul anului 2020, pe teritoriul României au început să funcţioneze magazine care promovează produse obţinute din cânepă, conţinând canabidiol (CBD), ale cărui efecte pentru sănătate s-ar considera a fi benefice.

În prezentarea acestor magazine, care în scurt timp au ajuns să se dezvolte şi în spaţiul online, se foloseşte drept siglă planta de canabis.

DIICOT precizează că 9 - Tetrahidrocanabinol (9 - THC) este o substanţă psihotropă, biosintetizată de planta canabis, iar canabisul face parte din Tabelul-Anexă nr. III din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare, fiind un drog de risc.

23 de percheziții efectuate marți de DIICOT, la proprietarii unor firme care vindeau produse din cânepă

Precizarea este făcută de DIICOT într-un comunicat transmis marţi, după ce procurorii au efectuat 23 de percheziţii în judeţele Braşov, Timiş, Sibiu şi Cluj, la domiciliile unor persoane acuzate că vindeau droguri de risc prin intermediul unor societăţi comerciale/magazine, care promovau produse obţinute din cânepă, pretinzând că ar avea efecte benefice pentru sănătate.

Potrivit DIICOT, în cursul anului 2020, mai multe persoane au desfăşurat activităţi de trafic de droguri de risc, prin intermediul unor societăţi comerciale ce puneau în vânzare produse ce conţineau Tetrahidrocanabinol (THC), substanţă psihotropă, biosintetizată de planta canabis.

La data de 19.01.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Brașov au efectuat un număr de 23 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Braşov, Timiş, Sibiu şi Cluj, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2020, mai multe persoane au desfășurat activități de trafic de droguri de risc, prin intermediul unor societăți comerciale ce puneau în vânzare produse ce conțineau Tetrahidrocanabinol (THC), substanță psihotropă, biosintetizată de planta Cannabis.

Precizăm faptul că Δ9 – Tetrahidrocannabinol (Δ9 – THC) este o substanţă psihotropă, biosintetizată de planta Cannabis, iar Cannabis-ul face parte din Tabelul-Anexă nr. III din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare, fiind un drog de risc.

În fapt, în cursul anului 2020, pe teritoriul României au început să funcționeze magazine care promovează produse obţinute din cânepă, conţinând canabidiol (CBD) ale cărui efecte pentru sănătate s-ar considera a fi benefice. Prezentarea acestor magazine, care în scurt timp au ajuns să se dezvolte şi în spaţiul on line, foloseşte drept siglă planta de Cannabis. 

În timp ce modalitatea de înfăţişare îmbracă forma unei plante care creează aparenţa unei similitudini cu magazinele de droguri permise (spre exemplu în anumite zone din Olanda), furnizorii promovează produse care au o concentraţie maximă de 0,2% THC, despre care inoculează ideea că ar fi admisă de legislaţia europeană.

În prezent, în România, nu există legislaţie specifică privind punerea pe piaţă a produselor alimentare ce conţin diferite componente/derivate ale plantei Cannabis sativa (seminţe, ulei, făină), nici limite minime/maxime permise sau niveluri de consum zilnic care să fi fost stabilite/însuşite pentru conţinutul de CBD şi THC al produselor alimentare (inclusiv suplimentele alimentare).

Conţinutul autorizat de THC de 0,20% se aplică plantei de Cannabis (cultivată în mod autorizat), nu produsului finit rezultat din aceasta.

Nu există, de asemenea, nici reglementări la nivelul Uniunii Europene care să permită comercializarea de produse din cânepă cu conţinut de THC, indiferent de concentraţie.

În consecinţă, orice produs care conţine THC se încadrează noţiunii de drog de risc şi intră sub incidenţa dispoziţiilor penale.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe produse alimentare pe bază de cânepă, aproximativ 400 de grame de cannabis, ciuperci halucinogene, 7 comprimate de ecstasy, precum și sumele de 7.500 de euro și 7.900 de lei.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Brașov vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 11 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, al ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Cluj, BCCO București, SCCO Ilfov, BCCO Timișoara, SCCO Sibiu și BCCO Ploiești. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close