Dincolo de Ştiri: Ne pleacă medicii, noi cui rămânem? Nicolae Bănicioiu, despre deficitul de medici şi acuzaţiile de malpraxis

02 Mai 2015   •   20:13
Cristina Ţopescu şi invitaţii săi la "Dincolo de ştiri", Monica Pop şi Cezara Dafinescu, au discutat despre sistemul sanitar, criza de personal din spitale şi acuzaţiile de malpraxis. 

Au fost prezentate două astfel de cazuri, care au schimbat destine şi au marcat vieţi.


Nicolae Bănicioiu, Ministrul Sănătăţii, a vorbit sâmbătă, la "Dincolo de ştiri", despre direcţia în care se îndreaptă lucrurile în sistemul sanitar, afectat de plecarea personalului calificat şi despre cazurile de malpraxis.Ministrul Sănătăţii a explicat frecvenţa cazurilor de malpraxis în sistemul sanitar românesc, care este una foarte mică.. În 2014 au fost 200 de sesizări de malpraxis, din milioane de internări şi consultaţii.

"Medicii au plecat din cauza a trei probleme majore. Blocarea posturilor, statutul medicului în societate şi abia pe locul trei salarizarea" a spus Nicolae Bănicioiu.

"Din septembrie, de când au fost deblocate posturile s-au ocupat 5.000 de posturi. Este insuficient faţă de deficit" a completat acesta.

Oficialul a prezentat şi un proiect de lege, care ar urma să rezolve problema salarizării în sistemul sanitar.

"Este o lege a veniturilor personalului medical. Cred că asta va fi rezolvarea, o chestiune asumată de toată clasa politică din România. Trebuie să le dăm posibilitatea să câştige conform muncii pe care o fac" a mai spus Nicolae Bănicioiu.

"Peste tot cred că există oameni care greşesc. Cine nu munceşte, nu greşeşte. Sigur că dacă ei au greşit, trebuie să plătească. Trebui întăi să fim siguri că medicii au greşit (...) Omul moare aparent de ceva, dar de fapt dacă se stă şi se judecă, poate să moară din cu totul altceva. E normal să se sară pe cel care este în prim plan, medicul care ajută. Eu sunt 100% alături de medici. Am fost salvată de pe patul de suferinţă de medici", a spus actriţa Cezara Dafinescu.

Parteneri
x close