Antena 3 CNN Actualitate Directorul ANM, despre diferenţele anormale de temperaturi. Elena Mateescu explică recordurile meteorologice înregistrate de România la nivel mondial

Directorul ANM, despre diferenţele anormale de temperaturi. Elena Mateescu explică recordurile meteorologice înregistrate de România la nivel mondial

Directorul ANM, Elena Mateescu, a vorbit luni, în exclusivitate în cadrul emisiunii ''Punctul de Întâlnire'', despre recordurile meteorologice înregistrate în ţara noastră la nivel mondial. În ziua de 13 iulie a fost cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată în România. De altfel, în luna iulie au fost 115 coduri roşii la nivelul ţării. Mai mult, luna iunie 2020, la nivel mondial este a treia lună iunie cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice din ultimii 141 de ani.

Directorul ANM, despre diferenţele anormale de temperaturi. Elena Mateescu explică recordurile meteorologice înregistrate de România la nivel mondial
Sursa foto: Pixabay
de Iulia Orgo    |    13 Iul 2020   •   23:35

După vremea caniculară de zilele trecute, în ultimele 24 de ore s-a răcit extrem şi s-au înregistrat numeroase recorduri termice. Temperaturile au fost mai mici şi cu 10 grade faţă de ceea ce ar fi fost normal la această dată.

Vremea devine extrem de friguroasă, capricioasă, dar şi periculoasă prin evoluţiile ei. Temperaturile au coborât şi sub 0 grade pe crestele munţilor.

De dimineaţă , mercurul termometrelor a coborât până la 3 grade la Joseni, 5 grade la Topliţa şi Miercurea Ciuc şi 6 la Sinaia, la cota 1500. La Bâlea Lac s-au înregistrat 2 grade, iar la Vârful Toaca Munţii Ceahlău şi la Vârful Omu, temperatura a coborât puţin sub pragul de îngheţ, terrmometrele indicând 0 zero grade Celsius. În munţii Călimani, a fost cel mai frig: -1 grad.

De când se fac măsurători în România, minima absolută a fost înregistrată în 6 iulie 1933, respectiv -8 grade Celsius la Vârful Omu.

În Capitală a fost o dimineaţă foarte răcoroasă, cu numai 12-14 grade în zonele periferice.

''Azi a fost cod galben de vânt în câteva judeţe din estul ţării. Rafalele au ajuns şi la 60-70 km-h. Un fenomen straniu a avut loc în Tulcea. În această noapte vremea va fi mai răcoroasă în cea mai mare parte a ţării şi vântul va avea intensificări în regiunile estice, sud-estice şi pe creste. Izolat, vor fi condiţii de ceaţă, mai ales în Transilvania.

De mâine se va încălzi în mare parte din ţară, iar vântul va suflla slab şi moderat, cu intensificări în est şi sud-est. De miercuri însă, din nord-vest încep furtunile, care treptat vor cuprinde toată ţara.

După-amiaza vor fi înorări şi ploi de scurtă durată, în special în zona montană, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 20 de grade Celsius în depresiuni şi 29 de grade în Oltenia. În Capitală, vremea se va încălzi uşor şi maxima va fi 27 de grade Celsius. Noaptea vremea va fi răcoroasă, cu minime între 11 şi 14 grade Celsius, dar şi ceva şanse de ploaie.

Aşadar, se încălzeşte până la finalul săptămânii, însă revin vijeliile.

Noaptea de 12 spre 13 iulie a fost consemnată ca fiind cea mai răcoroasă zi din istorie, de când se fac măsurători la staţiile de meteorologie: 8,3 grade Celsius, faţă de 8,7 înregistrate anterior, la Moldova Veche.

''Pentru două zile, ne-am aflat sub incidenţa unei mase de aer foarte reci dinspre Europa Centrală care a avansat pe aproape întreg teritoriul noastre (...) Pe parcursul zilei de ieri, la 24 de staţii meteorologice am înregistrat cele mai scăzute valori ale temperaturilor maxime pentru o zi de 12 iulie din întreg şirul de observaţii din ţara noastră.

În această dimineaţă, la 13 staţii meteorologice am avut cele mai scăzute valori zilnice ale temperaturilor minime din întregul şirul de observaţii (...) Şir de observaţii însamnă mai mult de 60 de ani de când se fac măsurători continue la nivelul staţiilor meteorologice din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologice.  Până în prezent, la 13 staţii meteorologice am înregistrat cele mai coborâte valori ale temperaturilor minime dintr-o zi de 13 iulie de când se fac măsurători meteorologice în ţara noastră.

Vijeliile vor mai fi prezente pentru că toată gama de fenomene meteorologice extreme pentru săptămâna 13-20 iulie aduce în atenţia noastră valori de temperaturi mai coborâte în această săptămână în aproape toată ţara, cu cele mai mari abateri negative, în special în jumătatea de nord.

Pentru săptămâna 20-27 iulie, temperaturi uşor mai coborâte în extremitatea nordică a ţării, peste medie în sud-estul şi sudul ţării.

Următoarea săptămână 27 iulie-3 august păstrează acelaşi semnal în ceea ce priveşte regimul de temperaturi pentru zona de sud şi sud-est a ţării, uşor mai coborâte în extremitatea nordică

Luna iunie 2020, cea mai calduroasă lună din istorie. În ultimele 30 de zile au fost 115 coduri roşii la nivelul României, din 9 iunie până în 12 iulie.

Din 9 iunie şi până în prezent vorbim de un număr de un număr de 115 avertizări de tip nowcasting de cod roşu. De la începutul anului şi până în prezent, 120. În vara anului 2019, doar 64, iar pe întreg anul 2019, 79. Avem un număr aproape dublu de astfel de tipuri de mesaje meteorologice.

În urmă cu câteva minute, Organizaţia Meteorologică Mondială a confirmat faptul că luna iunie 2020 la nivel mondial este a treia lună iunie cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice din ultimii 141 de ani, iar perioada ianuarie-iunie 2020, a doua perioadă, cea mai caldă după 2016, la o diferenţă de numai 0,05 grade Celsius'', a spus Elena Mateescu, în exclusivitate la Antena 3.

×
Subiecte în articol: recorduri meteo Elena Mateescu recorduri
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close