Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, discurs la bilanțul DNA: Românii nu mai tolerează minciuna și corupția

Klaus Iohannis, discurs la bilanțul DNA: Românii nu mai tolerează minciuna și corupția

Klaus Iohannis, discurs la bilanțul DNA: Românii nu mai tolerează minciuna și corupția
23 Feb 2017   •   08:59

Aveți în mine un partener necondiționat în lupta contra-corupției. Acesta a fost mesajul pe care președintele Klaus Iohannis a ținut să-l transmită procurorilor DNA în cadrul ședinței de bilanț pentru anul 2016. La rândul ei, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a acuzat încercările de modificare a legislației penale din ultimul an și presiunile publice la care ar fi fost supuși procurorii.

"Încep prin a vă felicita pentru bilanțul prezentat. Au trecut aproape 15 ani de când a fost înființat PNA, precursorul DNA, iar România a demonstrat că și-a îmbunătățit capacitatea de a lupta contra corupției, iar succesul acesteia a ajuns să fie apreciat și la nivel european. Mentalitățile s-au schimbat. Am avut dovada acestui fapt recent, atunci când am văzut că cetățenii anului 2016 nu mai tolerează minciuna, corupția.

România a devenit și o sursă de inspirație pentru cetățenii altor state de a manifesta și de a-și exprima în mod public faptul că nu mai accepta corupția.

Încercările Executivului de a modifica legislația penală au fost amendate serios în raportul MCV. Ireversibilitatea luptei anti-corupție nu este una garantată. OUG 13 din 2017 a fost abrogată, iar sabia lui Damocles pare să fi fost pentru moment îndepărtată. Avem o legislație adesea neclară, în mod indubitabil ea trebuie amendată, dar modificările au nevoie de dezbatere publică, de transparență și responsabilitate.

Închei prin a vă reasigura un partener și un sprijin necondiționat în consolidarea statului de drept, pentru că este convingerea mea că dezvoltarea României depinde de asta", a declarat Klaus Iohannis.

Eforturile sistemului de justiţie trebuie susţinute de stabilitatea cadrului legislativ şi instituţional pentru a avea eficienţă în combaterea corupţiei, a declarat joi procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

"Ne-am dorit şi ne dorim să combatem corupţia. Dar acest lucru nu este suficient. Eforturile sistemului de justiţie trebuie susţinute de stabilitatea cadrului legislativ şi instituţional pentru a avea eficienţă în a combate corupţia. În România multă lume declară că susţine lupta anticorupţie. Dar am văzut cu toţii cât de mult contează stabilitatea legislaţiei. Cât de repede pot fi anulate eforturile şi munca întregului sistem de justiţie, nu doar a procurorilor din DNA", a afirmat Kovesi, la prezentarea raportului de activitate al DNA pentru anul 2016.

Ea a precizat că este un bilanţ pe care îl prezintă atât invitaţilor cât şi cetăţenilor.

Şefa DNA a subliniat că rămâne valabil ceea ce a spus la bilanţul de anul trecut, respectiv că "este importantă această conştientizare a pericolului pe care îl reprezintă corupţia" şi că procurorii au avut alături "cel mai important aliat: cetăţenii României".

"Vă reamintesc ce spuneam exact acum un an, la bilanţ, despre munca noastră: 'În această luptă, am avut alături de noi cel mai important aliat: cetăţenii României. Fără ei, munca noastră nu ar fi fost posibilă. Sunt mii şi mii de oameni care vor o societate clădită pe corectitudine şi respect'. Vă mai spuneam că este importantă această conştientizare a pericolului pe care îl reprezintă corupţia, iar pentru a avea o Românie mai puţin coruptă, toţi cei din această sală trebuie să dorim în continuare acelaşi lucru. Acelaşi lucru este valabil şi astăzi", a susţinut Kovesi.

Laura Codruța Kovesi, despre banii sechestrați sau recuperați

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, joi, că au fost luate, în 2016, măsuri asiguratorii de 667 milioane euro, fiind o creştere cu 72 % faţă de anul trecut.

"Recuperarea produselor infracţiunilor a fost o componentă importantă în anul 2016. Au fost luate măsuri asiguratorii de 667 milioane euro, o creştere substanţială, cu 72 % faţă de anul trecut. De multe ori, în cauzele noastre sunt implicate persoane ce obţin profituri uriaşe care achiziţionează bunuri în alte ţări sau deschid conturi bancare în alte jurisdicţii. Nici un infractor nu trebuie să se simtă în siguranţă, indiferent unde şi-a ascuns banii", a afirmat Kovesi, la prezentarea raportului de activitate al DNA pentru anul 2016.

Ea a precizat că DNA a trimis peste 80 cereri de comisii rogatorii internaţionale pentru administrare de probe sau identificarea de bunuri.

"În acest fel, am reuşit să sechestrăm două proprietăţi în Franţa de peste 3,5 milioane euro, iar în Spania am instituit sechestru pe două imobile de peste 500.000 euro. Am solicitat blocarea unor conturi în Cipru, Elveţia şi Germania", a arătat şefa DNA.

Kovesi a adăugat că, în 2016, judecătorii au decis prin hotărârile judecătoreşti rămase definitive în cauzele DNA confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale în sumă de peste 226 milioane euro.

"Aceşti bani trebuie să intre efectiv în bugetul de stat", a subliniat şefa DNA

"Noi suntem procurori și am depus un jurământ, acela de a respecta legea. Indiferent dacă suntem sau nu lăudați. Dar legea ni se aplică și nouă. Un procuror nu falsifică probe, nu ascunde dosare, nu face jocuri politice. Presiunile din spațiul public depășesc limitele acceptate. Cetățenii trebuie să știe că actele unui procuror sunt judecate de mai mulți judecători. Ei decid în dosarele DNA. Atunci când procurorii au încălcat legea, au ajuns în fața legii sau au plecat din DNA", a adăugat Kovesi

Președintele Klaus Iohannis a ajuns la sediul și a fost întâmpinat cu fluierături și cerere privind demisia.

DNA și-a prezentat realizările pe 2016. Laura Codruţa Kovesi a făcut bilanţul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, urmând să explice câte dosare penale au fost finalizate, câte s-au încheiat cu condamnări şi câte persoane au fost achitate.

La eveniment a participat ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, procurorul general, Augustin Lazăr, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, vicepreşedintele CSM, Cristian Ban, preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, precum şi procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu. Nu și premierul Sorin Grindeanu.

 

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close