Antena 3 CNN Actualitate Dosarul Telepatia, alarmă pentru privatizările strategice

Dosarul Telepatia, alarmă pentru privatizările strategice

Dosarul Telepatia, alarmă pentru privatizările strategice
08 Oct 2014   •   22:35

Dosarul Telepatia ar putea deschide cutia pandorei în cazul altor privatizări strategice. Este vorba despre Dacia Piteşti, Marmosim, Automobile Craiova, BCR sau Alro Slatina. Dosare ar putea fi deschise şi în cazul altor 4.000 de societăţi privatizate în România prin aceeaşi metodă de evaluare utilizată şi în cazul Institutlui de Cercetări Alimentare. Antena 3 a trimis către DNA solicitări privind stadiul cercetărilor, dar până acum procurorii nu au răspuns.

Potrivit specialiştilor consultaţi de DCNews, procedura de privatizare care s-a aplicat în cazul Institutlui de Cercetări Alimentare a fost identică cu procedura folosită în România în toată perioada 1998-2008 în sensul în care s-a făcut cu respectarea aceleiaşi legi. Este vorba despre Hotărârea de Guvern nr. 500/1994, care este în vigoare şi astăzi şi prin care toate instituţiile statului implicate în procesul de privatizare au stabilit preţul de pornire al pachetelor de acţiuni.

Hotărârea stabilea un mod de evaluare administrativă a patrimoniului pornind de la situaţia contabilă a societăţii. În funcţie de această valoare se stabilea preţul de pornire al pachetului de acţiuni. În lege nu este prevăzut vreun articol referitor la un preţ minim de vânzare al pachetului de acţiuni.

Din 2008 şi până acum, hotărârea de Guvern a fost modificată de mai multe ori şi a ajuns să fie aplicată doar clădirilor unei societăţi comerciale cu capital de stat, terenurile acesteia fiind supuse altui mod de evaluare.

Astfel, junaliştii DCNews susţin că, potrivit motivării date de Curtea de Apel, toate privatizările făcute de instituţiile statului între 1998 şi 2008 pot fi considerate frauduloase. Vorbim aici despre cele mai importante companii din România, de la Automobile dacia, BCR, Romtelecom, BRD, Rompetrol Rafinare, Automobile Craiova, SIDEX Galaţi, până la Petrom sau Banca Agricolă.

Trebuie amintit că, în perioada 2002-2007, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a privatizat un număr de 260 de societăţi comerciale prin aceeaşi procedură aplicată în cazul Institutului de Cercetăria Alimentare. În plus, deşi instituţia publică implicată direct în acest caz, Administraţia Domeniilor Statului, comunicase DNA un număr de 40 de societăţi comerciale privatizate identic cu I.C.A, din această listă numai vânzarea Institutlui de Cercetări Alimentare a fost declarată ilegală.

Astfel s-a ajuns ca, în cel mai grav dosar politic al ultimilor 25 de ani, judecătorii să acorde 67 de ani de închisoare cu executare pentru 12 persoane şi să dispună măsuri economice fără precedent.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close