Antena 3 CNN Actualitate Când devina doza a treia obligatorie pentru a avea acces la restaurant sau mall în România

Când devina doza a treia obligatorie pentru a avea acces la restaurant sau mall în România

Cu mii de protestatari la geam, Guvernul discută despre ordonanța referitoare la valabilitatea certificatului verde pentru cei fără doza a treia. Potrivit unor surse guvernamentale, România va urma modelul francez unde cei fără doza booster vor beneficia în continuare de certificatul verde.

Când devina doza a treia obligatorie pentru a avea acces la restaurant sau mall în România
Sursa foto: getty images
de Alex Vlădescu    |    02 Feb 2022   •   09:55

Comisia Europeană a transmis statelor membre că, de ieri, certificatul verde expiră pentru cei care au mai mult de nouă luni de la schema inițială de vaccinare, dar nu au doza booster. Ca acest lucru să se aplice și la noi, ar fi nevoie de o Ordonanță de Urgență, pe care Guvernul nu vrea sa o aprobe deocamdată. Astfel, fără acest certificat verde cu booster, ar trebui ca cei care ajung in România să intre în carantină 5 zile.

Potrivit unor surse guvernamentale, România va urma astfel modelul francez unde cei fără booster pot beneficia în continuare de certificatul verde. 

Premierul Nicolae Ciucă a avut deja o discuție în acest sens cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, dar și cu șefa INSP, Adriana Pistol. 

Astfel, Guvernul va decide în ședința de azi când va fi data Ordonanța și de când se va aplica. Potrivit unor surse guvernamentale, certificatul verde va expira pentru cei fără booster din data de 15 februarie sau chiar 1 martie.

Scandalul declarațiilor contradictorii

Raed Arafat spunea că certificatul verde va expira fără booster și pentru accesul la restaurant, cinema sau mall, adică și pe plan intern, într-un viitor apropiat. Pe de altă parte, Alexandru Rafila a susținut că, deocamdată, nu este luată în calcul această variantă și ca doza 3 e obligatorie doar pentru călătorii.

Măsuri pentru intrarea în țară

  • Cine NU are certificat Covid stă 5 zile în carantină la intrarea în țară
  • Cine are certificat Covid nu trebuie să stea în carantină

 

×
Subiecte în articol: doza booster
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close